[警世] 千祈唔好同基督徒建立普通朋友以上既關係

368 回覆
1058 Like 383 Dislike
溝過第二件啦Ching
回頭是岸呀
多謝分享
走火入魔呢個詞真係好精準
英國本土收緊皮, 參與率不足 cut 緊 funding.
mass style是幾天主教.
反對仔女同異性相處,
到身邊d教友仔女結婚,就問點解唔同異性交往

反對婚前性行為
到結左婚,點知對方不育,就狂催人生b
附近d教友就會同你講 係神既考驗 (笑著講)
好奇一問

摩門教又屬於邊一類呢?
雖然個人唔會完全信晒教,亦都唔想洗禮(至少而家係)
但對呢個宗教歷史,同咁多分支嘅分別有啲興趣

估唔到英國國教都收緊皮
先唔講你字裡行間散發出果種傲氣 正正就reinforce左我既論點

我淨係想問你 你果句”on average教會既夫妻關系絕對比外面世界要好”係點樣得黎?
開口埋口都係講主恩
怕咩,自己定力夠
好同意,不過我想講信任何宗教都會apply到樓主所講既野,所以真心講句,想識close fd或識另一半,千祈唔好識有虔誠信仰既人
呢方面不得不佩服尼采、費爾巴哈,同馬克思
唔認同

廖啟智 歐錦棠 都係耶教徒, 你覺得佢哋係咪你講咁樣呢 ?
耶撚比起綠教徒同佛教徒係特別嘔心啲
之前有個中學同學,上到大學之後信咗耶蘇,信完仲衰過唔信個陣。成日話睇唔起呢個,睇唔起嗰個,講嘢又口臭,鍾意拎身邊啲人同其他人比較。最煩係成日jer住我問,點解我同系邊個邊個咁叻,我就不如人哋。

但佢從來唔會攞自己同人比較,如果唔係樓主講個種神之選民,我都諗唔到點解信完教後可以咁自戀。
信耶蘇嘅幾兩極,好嘅就真係幾單純,但如果本身係仆街的話,信完教會仲衰過以前,覺得自己無論做咩仆街嘢都係啱
個老婆被人長期洗腦
D女人聽聽埋埋
help me
我的徒兒屁股真大
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞