[警世] 千祈唔好同基督徒建立普通朋友以上既關係

368 回覆
1058 Like 383 Dislike
癲唔癲得過保羅?
喪唔喪得過耶穌先?

第一代使徒除左JOHN同猶大之外全部殉道
PETER值頭話自己唔配同耶穌一樣釘正十字架
要釘倒十字架
你其實知唔知道你番既教會信既係咩野?

你話自己番左好耐教會
有冇聽過分別為聖?
有冇聽過 不要效法這個世界阿?
知唔知咩係背起你的十架 與基督同死阿?

你上黎用咁多現世既價值觀去批判你所謂番左好耐既教會
你番咁耐教會其實學左D咩道理?

沒有最癲只有更癲
我睇你係一D都唔知咩係基督教阿大佬
抵人地唔SO你啦 有冇讀經阿
你唔講我都知你冇啦
你估你教會D人睇唔睇得出阿大佬
同你closed, 你要同神closed先啦
我幾年前都成日上網罵人叫人睇精神科
睇番轉頭當時係要睇下
但而家結左婚有老婆仔女
各位都幾好咁 就唔洗啦我諗
你有冇搞錯左少少嘢
讀歷史除咗industrial revolution呢類大型影響民生嘅非戰爭事件, 就係剩係讀打仗->政權改變嘛
人類成萬年歷史真係讀邊個市長鐘意飲Laffite 定Burgundy? 呢類和平時期梗係skip啦
Ching你攞份基督教報紙吹奏基督教都幾on9
簡單黎講係所有宗教都對世界負面
有研究講國家GDP同宗教係有 negative correlation

https://www.pewresearch.org/religion/2020/07/20/the-global-god-divide/

其實好make sense, 你窮冇飯食咪要搏一啲超能力比你食
你開心生活根本唔會得閒理19宗教, 得閒飲下酒好過
都幾似我
我屋企除咗我係 atheist 外全部人信一個教所以由細到大聽唔少佢啲膠嘢
但我識女都係最緊要係唔會去practise 宗教
你本身信呢個世界有神冇問題只要唔practice 我接受到
冇叫你返教會?又或者成日同你share信仰果d?
世界本身就係戰火連連,不過有咗聖經就更加戰火連連。因為多咗一種deus vult 以神之名嘅casus belli
真係好癲
人人都要死 死左去邊呢個世界冇人prove到
耶撚就作故仔話要信佢先可以有天堂
天堂有幾多個處女比我屌我唔care啦大佬都死左啦條J死左硬唔到架喇
唔靠呢類故仔又真係好難manipulate 人叫人傳教捐錢自肥
其實同sales賣單, politicians 叫人投票真係冇分別
呢樣又ok既,但唔好要我交就得
就係返過教會先知啲人作故仔有幾癲
作到寫書仲叫人信佢膠up
巴打老婆都係基督徒教徒?
所以剩係佢啲post已經更加睇得出大家要遠離宗教
eu4巴打
不過講真就算唔係聖經
英靈殿 巴力 拜火教光之神
以前要氹傻仔打仗嘅名號要幾多有幾多啦
如果有朋友叫我跟佢返教會 我寧願無咗呢個朋友
其實宗教同政治家一樣
只要有權就會氹到人打仗
你睇下普京? 其實宗教都係 Propaganda 一種
寫嗰條友耐左少少咁解
因為保羅教義都改埋
所以先話有冇聖經都唔會和平
係條傻仔先覺得基督教高人一等
sorry唔認同
以前就係識條撚樣就係所謂天主教
虛偽 排斥 勢利 踩人 講壞話 樣樣齊
冇錯
我就係屌晒所有宗教同埋有權力嘅人
信教嘅會拖埋個唔信教嘅返教會
係 我中學讀天主教學校
冇人會捉你放學放假去咩主日學 或者傳你教
最多有早會 同埋有科宗教課 好hea

但係我fd基督教中學 佢話勁多課後活動捉你去返教會 啲同學又會傳教 好多gathering 叫你玩
最後佢畢業一班得返幾個人冇入教
明明中一入學開始得幾個人信教
有啲仲要識左十幾年
由細玩到大都照講
不論佢講嘅嘢是否事實都好
睇下係咩人手上啦
本野有時都做到和平白鴿嘅 例如巴黎值得一場彌撒 聖誕日停戰
以宗教嚟講冇伊斯蘭咁好戰 但亦都冇儒道咁包容
我覺得十字宗教對社會和平係功過參半啦
講得非常好
基督教同傳銷無咩分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞