[警世] 千祈唔好同基督徒建立普通朋友以上既關係

368 回覆
1058 Like 383 Dislike
係阿,爸打你地唔係都係基督徒既話,牧師有冇同你地証婚?
我信基督教信佢地d research 問題係邊?

就好似如果你係黃既話會去quote 人民日報定蘋果日報?
所谓基督教徒外表正正常常,其實裡面住咗鬼,
我都怕撚咗佢哋,佢哋面前講幾句點樣驅魔聽到就發圍真係怕鳩咗。
因為教義嚟講 天主教信主係唔夠 你做過幾多衰野就要行返幾多善行先至得

真 天主教中學完全冇chur過 去mass又可以skip堂訓教又可以食餅飲果汁 幾chill
如果有天堂都唔輪到我上 我落地獄算 留番個位比好人
//on average教會既夫妻關系絕對比外面世界要好//
Disagree
Paper有提有shared belief會有higher marital satisfaction
唔一定exclusive to教會
‘On average’你係咪鳩up?
咁你不如攞本harry porter同我講話魔法係真算 Ching你要persuade人起碼最基本搵d validity高d嘅report 啦
你講起就想起個仆街高皓正條仆街耶穌仔!條友返極端靈恩身有鬼嘅!我on99唔知跟佢utube 一齊祈禱奶撚咗嘢!
Well said

成日覺得佢地口中既愛好虛偽
agger

我成日屌天主教廢教,自己知自己事
天堂冇我份架啦,留返個位比柒婆啦
如果成個天堂都係林鄭呢d人,我寧願落地獄好過
其實你啱,人地點睇自己係冇咩所謂。我係唔信/信唔到,都唔會因爲想人地覺得我上到天堂而強逼自己去信
大學有個好好既朋友以前一齊住hall一齊玩
連埋另外兩個fd我地四個成日都痴埋一齊玩
有一日個朋友信左基督教
星期五晚又話要返教會活動
星期六又話要探其他耶撚
星期日就團契
約到佢出街佢9點10點就返屋企
唔再飲酒

都唔緊要,個個人都唔同
有次勁早約定一個星期六佢明明得閒
佢最後臨時話只join食晚飯
然之後每次約親佢都話只係後join晚飯

出嚟返工又只得星期五六日得閒
我地慢慢冇再約佢玩
直至一次我地其中一個朋友移民
想farewell,佢話佢要返教會嚟唔到…
最後都係齊人唔到
佛道教基本上就好多詐騙
呢d咪係走火入魔 教會一個星期翻幾次 都重要過老朋友farewell
你唔止係乘虛而入,直頭係作孽
係害人
屌我ig有個靈恩friend
佢出去打波打到一半落雨 都要感謝主既安排
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞