[警世] 千祈唔好同基督徒建立普通朋友以上既關係

368 回覆
1058 Like 383 Dislike
扯得行過頭

有個哲學史問題諗極唔明,到底無神論係點爆出黎。兩邊拍埋,先睇哂所有無神論既論證之後先睇有神論既論證,一樣得唔出無上帝呢個結論(我睇唔出)
又扯得行過滯

理性主義者都得出有上帝既結論,不過經驗主義者係有另一個睇法,咁兩邊都係有支持者既。咁最尾哲學內部有冇一個標準去settle ,其實都應該有不過冇廣泛共識
Hi野,自己倒左米
認同樓主一樣嘢,同基督徒做朋友最大問題係要用宗教嚟交換友誼,佢哋無辦法做到無條件同你好friend

識太多基督徒係要你去教會、一步步拉你去查經、崇拜,直到你開口埋口都係神,佢覺得係自己人佢先肯對你好,呢種有條件嘅交易沉迷響入面果陣唔覺得有乜問題,不過一旦你開始唔去就會感受到壓力,甚至因為你開始少去,你原先所謂嘅朋友就開始唔理你。當你醒覺到原來你當人哋係朋友,但個基督徒只係當你信眾所以同你friend,果份背叛嘅感覺就會令你明白整段關係原來係幾咁虛偽。一個咁虛偽、做朋友都要有前提同要用返教會作為交換嘅宗教,講乜嘢大愛世人係幾咁諷刺同可笑
可能要交人頭,要帶人返教會
再唔係就保險傳銷,呢d嘢都係小心d好
佢地搞到別人不能生活,又害人又比資源益啲黑社會或啲立壞心腸嘅罪犯
根本比什麼宗罪嚴重十倍
幾句胡言
一時口快
如有錯漏
高抬貴手
其實係香港人本身多數仆街
所以香港基督教團結左多咗呢啲仆街能量

利申:未真係見過外國人基督教
的確有基督徒係咁
都係果句

如果某一個神係造物主,即係中国人佢創造出嚟
拜佢老母

死後去 極樂世界, 天堂, 有72個處女
屌你, 死後世界都有中国人,中国女人
我寧願落地獄比火燒比蟲咬算
容器都當聖母喎
耶撚真係虛偽啲
職場欺凌啲人都係信基督教,玩埋啲垃圾手段跣鳩啲同事,好撚卑鄙,勁黑心

工作生活上遇到問題能力不足,唔通齋祈禱瞓醒第二日就無事?

有啲人溝通講嘢表達有問題,唔通齋祈禱瞓醒第二日就變得圓滑得體?

有啲人身體先天有缺陷,長期失業融入唔到正常社會,令身邊既人拖後腿,唔通齋祈禱瞓醒第二日就會變身心正常?

信教啲人大把道貌岸然啲虛偽人士,大把表面正常,內心十分扭曲既人
仲有我爆多啲某啲宗教神棍嘅惡行
呢啲神棍根本係自己弱智加上自己完全諗住做賊四圍偷呃拐騙,但以前我就聽過有人屈鳩我係什麼神要罰鳩我所以要比佢地玩或做呢啲嘢,但呢啲人全部都係黑社會嚟,啫係用毒毒死人就話罪有應得果啲。
根本呢啲人就不斷抄我野再偽冒,我相信佢地亦有抄其他人或者日啲學者嘅嘢,但有幾多學者或被佢地呢個勢力害撚死我就唔知,但我確實被佢地利用呢啲勢力去大話神棍式整咗好耐,我只知佢地大多數依靠住一啲大背景作惡,包括共產黨或一啲獨裁嘅人包括有勢力嘅黑社會,我相信唔單止係華人黑社會添。
所以係非常恐怖嘅神棍勢力嚟
[quote]仲有我爆多啲某啲宗教神棍嘅惡行
呢啲神棍根本係自己弱智加上自己完全諗住做賊四圍偷呃拐騙,但以前我就聽過有人屈鳩我係什麼神要罰鳩我所以要比佢地玩或做呢啲嘢,但呢啲人全部都係黑社會嚟,啫係用毒毒死人就話罪有應得果啲。
根本呢啲人就不斷抄我野再偽冒,我相信佢地亦有抄其他人或者一啲學者嘅嘢,但有幾多學者或被佢地呢個勢力害撚死我就唔知,但我確實被佢地利用呢啲勢力去大話神棍式整咗好耐,我只知佢地大多數依靠住一啲大背景作惡,包括共產黨或一啲獨裁嘅人包括有勢力嘅黑社會,我相信唔單止係華人黑社會添。
所以係非常恐怖嘅神棍勢力嚟
伊斯蘭教仲惡頂
仲有一件事
就係佢地有一堆賊
廿年前不斷偷人嘢再偽冒人之後被神化
到今時今日仲係有大量人被呢啲神棍呃緊
真係冇眼睇
其實抄狗根本就撚化緊佢地
故意調轉所有嘢去做睇下佢地個(神)會唔會懲罰佢地
戶斤有信神0既都必落地獄

trust me
呢個Post喺連登嘅情況已經反映咗太多不自然現象🤣
所有宗教信到過咗火 都會變邪教
耶撚如是
包頭佬如是
佛教就相對好小小
佛教都有好癲ge 日子
所以就係話相對好小小
人對上帝同死物冇咩分別
都係可以隨便犠牲
你指認真個d?如果指宗教 pua,佢仲熟聖經過你,pua 唔到 如果普通 pua,都係睇人質素,頂唔順啲人就轉會,又唔係轉咗個神

唔好太大期望,成日講教會既人就係罪人,個個人信嘅動機唔同,唔係個個都會反省或者言行顧埋神嘅心意,而且就算進步都要時間
教團管理問題多過個教義問題

經過保羅改造,基督信仰變成人人皆有機會得救。要唔要得救係個人嘅諗法。就算周圍嘅人信/ 唔信,而你持相反諗法,其實都無得強迫。

選擇係個人嘅。傳道係需要,但無得迫。我亦唔認為唔同信仰嘅人,唔可以做交心朋友。

以上嘅嘢,一砌入教團/組織,當然又會變。

組織存在嘅目的,係組織繼續存在。信教返教會,都要諗清楚自己係信耶穌定信緊某個人嘅講法。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞