[警世] 千祈唔好同基督徒建立普通朋友以上既關係

368 回覆
1058 Like 383 Dislike
睇兩點都已經唔洗睇落去 以偏概全到

利伸: 返左十年 離教左8年既前耶撚
專住自己既事咪得囉,只要自己上咗位,講咩都有道理,自己唔掂嘅話,講咩都係廢話
大部份基督徒都係你呢種 我諗小部分人係樓主講個種….

我自己都返左事幾年亦離左教8-9年….我離教原因都真係唔係好頂得順基督徒口講聖潔 但做又係另一件事 小圈子 教會權鬥….生日已經唔容易 仲要留係教會睇你地權鬥 邊個唔鍾意邊個 cls
你冇撚嘢呀
聽到耶撚仲做朋友
本身價值觀都唔同點做到朋友
hi bye吹下水就得
本身好多天主教徒就係高人一等
建議睇一篇漫畫
禁日 第47 - 48話 永遠
阿榮同系列漫畫
虛偽D咁囉
唔走火入魔信黎做咩?
自從返咗工
每逢遇到 啲基督徒上司
就會見到啲人幾虛偽 手段幾賤
只需要崇拜上帝
無需學習點樣做個好人
"離教”呢樣野又係幾乎基督教徒先有咁濟

天主教佛教都有啲人係家庭原因之類入咗教 但本身唔係特別信
通常咪唔去啲宗教聚會儀式 但都好少會專登離教 除非佢想改信其他宗教
因為天主教佛教都好少影響教徒嘅日常生活
唔會勉强信徒去參與宗教聚會/儀式 啲信徒亦都唔會情緒勒索

只有基督徒要專登離教 去擺脫個教會對佢嘅控制 同其他教徒劃清界線
因為好多基督教教會教徒 會不停情緒勒索啲信徒 迫佢地參與啲宗教活動奉獻
例如話佢地唔嚟參加邊個邊個牧師就會好失望 覺得佢信仰唔夠堅定 對個教會唔夠忠誠之類
好多時啲教徒俾人洗腦pua嘅程度直迫倫敦金

當然基督教嘅教義本身唔係咁
但我會話好多營運緊基督教教會嘅人係咁 劣幣驅逐良幣之下越嚟越似邪教
我知道祈禱不能為我帶來新的電話
所以我搶了一部電話然後祈求得到神嘅寬恕
基督教算唔算最有可能發展成現代十字軍嘅宗教團體
唔止係咁,絕大部份都佛口蛇心,真係難得好人唔係無,但衰既就九成九
exactly
you got it
基督徒即係保險佬
佢嘅任務只係sell你信教
sell到之前就講到乜都得 sell到之後就理得你死
一係你就幫佢開新單(拉新人入教) 如果唔係你對佢嚟講已經冇咗價值
你都唔會同保險佬講感情 同樣道理 你點會覺得耶撚會同你講感情先得㗎
Agger
有啲耶撚好有優越感
覺得自己信神就好巴閉唔落地獄咁

待人處事又差
成日少少事都要投訴人
無信教嘅人仲仁慈同有包容心過佢哋
由金錢切入分析有意思
但女教徒易唔易扑?如果未婚果啲係咪更加唔駛諗唔俾婚前性行為
最頂癮係個教用書去傳道
而係可以俾人偷偷改左d字拎本假聖經
去呃你去信d假野而你無從得知
到你死個日先知你信左邪教

呢個咁大嘅漏洞係當初作個教出嚟嘅人
考慮不周全而導致

已經唔講某語言嘅翻譯本未出現
用嗰種語言嘅人係冇救贖機會

成件事就係咁人為創作
人人都有救贖機會只係笑話
一係就話俾人陰信左邪教
或者成世冇接觸過嘅有另一種審判
哇 原來個教義 信係唯一方法入天國又係淪為笑話
原來有其他方法入天國

永遠都冇人駁到呢個bug
踩場?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞