[警世] 千祈唔好同基督徒建立普通朋友以上既關係

368 回覆
1058 Like 383 Dislike
呢度講緊係新教, 唔包括天主教伊斯蘭教果D, 原因如下

1. 佢地打從心低睇唔起/ 可憐你, 唔會覺得你同佢既地位會平等
基督教既核心思想好簡單, 信者得救, 不信落地獄
你殺左人, 你人生好失敗, 你對唔住個社會, 唔緊要, 真心信主, 神會原諒你, 你會升天堂
你唔信, 話知你係愛因斯坦再世, 定係華陀再世, 救左幾多人, 幫左幾多人, 唔好意思, 你都係落地獄
抱住呢個思想, 佢地永遠都會覺得自己係高級過你既人種, 係神既選民, 而你只係轉瞬間灰飛煙滅既罪人
心地差既基督徒會睇唔起你 心地好D既會可憐你 可能會想拯救你, 導你入教
但佢地永遠都係上位, 除非你都信埋一份

2. 佢地無乜時間同你深交
基督徒既一個星期, 除左翻工食飯訓教之外, 仲要預留時間做以下既野:
一日用黎翻教會崇拜
一日用黎翻團契
一日用黎翻主日學
得閒抽時間"溫聖經"
不定期去教友屋企家聚
視乎投入程度, 不定期要翻教會做義工
大時大節額外翻教會

如果你當佢係普通朋友, 一兩個月約出黎食兩餐飯, 其實唔難
但如果你當佢係你既close friend, 想成日搵佢
甚至想向情侶方向發展, 你會發覺佢根本無時間投放落你度

3. 佢無乜關注/愛可以分比你, 你係佢心入面既地位永遠都係好低
可能你會話"吓, 唔係神愛世人咩, 基督教唔係要教人愛人既咩?"
唔好意思, 佢地愛既係自己D"弟兄姐妹", 唔包你嫁
一個人可以分到出黎既愛/ 關注係有限, 但佢地淨係係教會入面, 就要成日"守望"自己身邊D團友
向上仲有牧師同傳道人
向下可能仲有低年級既教友做佢地mentoe
呢D人可能同佢唔係識左好耐, 但因為佢地都係"神既兒女", 佢地係一個家庭, 而你 永遠都只係一個外人
將D關注同愛分比咁多個人, 每個人可以得到幾多?
其實不難理解, 你試下你上一個交友app同廿個人傾下計, 最後你只係會同其中好少既一部分用心交流, 其他基本上都係hea答/ 已讀不回
而係佢地心中既次序黎講, 相比起果D見得唔多既弟兄姐妹, 佢會優先放棄左你先

4. 以上既情況只係會越黎越惡化, 上面既例子亦未必係病情既終點
你可能會話"吓, 你講果D係耶撚姐, 我識果D基督教好chill唔係咁"
但你要明白基督教既style好好似癌細胞咁, 當佢係人體入面立穩左腳步之後, 就會慢慢向外擴散, 最終佔領曬成個人體
每一個人初入教會, 都係間唔中有時間先去下教會
慢慢佢地就會由兩星期去一日, 變左每個星期去一日, 兩日, 三日
慢慢佢地會由有時間先去, 變左點樣擠時間都要去, 再變左放棄其他外人覺得更重要既野都要去
都係果句, 如果你想同佢做個普通朋友, 無問題, 你準備好隨時唔對路閃人就得
但如果你想同佢精神上建立長期既聯繫, 你就會預左目睹呢一個過程, 見到佢慢慢變成上面既人

5. 其實就算你係基督徒, 同另一個基督徒發展長遠關係, 都係有問題
以上有一部分既問題, 其實唔係有共同信仰就解決到
你可能會覺得, 大家一齊去教會, 一齊翻團契, 咪唔驚無時間陪對方囉
如果你係咁諗, 咁我覺得所有人都應該同自己公司既同事結婚, 一日對住10個鐘 實夠曬相處時間啦 錯曬, 去教會根本就唔係兩個人既quality time
一個投入既信徒 基本上係應該單身, 或者同間教會過世
我識人自己係天主教徒, 同一個基督徒結婚, 最後個另一半都係全心全意投入教會, 段婚姻就形同虛設

其實仲有好多, 例如佢地D金錢觀, 對現世既唔重視等等, 呢D太基本唔打咁長了
總之一句講曬, 真係唔好浪費時間係基督徒身上
基督徒等俾基篤桃
tldr 就瞓立吓眼
基本上我同你諗法好似
基督徒嗰種高高在上又傲慢嘅嘴臉極度嘔心
同呢種人相處好撚辛苦
俾基督屠
基督徒表示屌得好
好奇想知天主教點解冇呢啲問題
基督徒好虛偽
好多小圈子
不嬲都唔信基督/天主教

先唔講入面成班撚樣虛偽到仆街

基督嗰教條都on9,
信主得救,唔信就會落地獄
咁咪即係「信我者生,逆我者亡」

逢親做錯事,懺悔就可以得到原諒。

發撚癲,
根本就只係成班人自我安慰自我陶醉
自己做錯事連面對嗰後果都做唔到,要靠宗教黎逃避
天主教同基督教最大既分別, 就係天主教有由上而下既管治系統傳在, 而且傳承左過千年, 無論係財力定聲望都好有底蘊

簡單D講, 你係香港見到一間天主教會 人地根本唔志在你黎捐果少少錢, 因為人地上面有條大水喉照住
亦都唔洗好緊張要你R多D人入教, 因為天主教會既分店分分鐘仲多過麥記, 佢根本唔驚你走得甩

相反, 基督教走既係各自為政, 每一間教會都係獨立既, 佢地可以自己對聖經有唔同既演繹, 唔需要聽一個所謂既教區/ 教庭去解釋聖經
當然, 個代價就係你都要自付營虧, 亦都要靠自己去壯大自己間教會, 等多D人跟佢地自己演繹既version

所以佢地平時傳道, 一定要值入兩個核心思想, 第一就係你要成日翻黎間教會, 咁佢地先可以mark實你留係度, 自然你之後就會提供金錢同人力比間教會
第二就係好強調你係有義務去傳呢個教比更加多人, 亦好強調你一定要另一半信埋教, 同埋要建立一個基督教家庭
咁教會先可以壯大自己既勢力, 越做越大

以上既情況造就左一個事實, 就係天主教既信徒基本上都唔會對個教會有咁強既依付性, 佢地好多時都係大時大節/ 有需要既時候先會翻教會
而基督教徒就長期比要求更加投入教會, 直到佢地放棄一切其他既野全心全意服務間教會
亦都解釋左點解基本上大部分同耶穌有關既邪教都係源自基督教
呢D所謂神既宗教都好排外
你信同唔信肯定有不同待遇
返過基督教既教會
都唔會期望對天主教有好感
人越大越唔會信有神
我個人就認為當係一種精神修為目標之類還好
列如佛教都係一種自我修為
不過大多數都係控制人同排外唔信既人
當中相信猶太教玩得最出色
因為歴史最悠久
亦眾多分支既頂層
一神教一定係比多神教排外

而基督教係一神教之中既極品 (當然唔計D擺明害人既非主流邪教)

個人覺得佢地係好多都遊走係正常宗教同邪教既邊緣
係差在未做得太過火搞到要政府介入

其實基督教再細分仲有福音派同靈恩派
靈恩派就更加邪, 有D仲鬧上過新聞
近期可以睇下呢對靈恩派夫婦點樣驅魔殺左個女 兩條友仲要都讀過神學

https://www.hk01.com/%E7%A4%BE%E6%9C%83%E6%96%B0%E8%81%9E/892483/%E5%A4%AB%E5%A9%A6%E7%96%91%E7%82%BA14%E6%9C%88%E5%A4%A7%E5%A5%B3%E5%85%92%E9%A9%85%E9%AD%94-%E4%BD%9C%E6%B3%9511%E5%B0%8F%E6%99%82%E5%BE%8C%E5%A5%B3%E5%85%92%E6%AD%BB%E4%BA%A1-%E8%AA%8D%E8%99%90%E5%85%92%E5%80%99%E5%88%A4
可惜猶太教個設定令到佢地唔可以發大黎搞, 因為佢地既信仰淨係保佑猶太人

相反, 基督教就加左D設定令到佢成為一個普世宗教, 任何人只要有心相信, 都可以做人上人

所以基督教(以及佢既分支)咪可以發到咁大
如果信一個教
係受人操控
內聚排外
唔係令自己心靈上精神上有改善
咁就唔好信
而基督教已經唔見得係
我有時都會去吹下水,但我本人係Agnosticism
雖然係會有種壓力,覺得你要講啲啱聽少少嘅嘢,但係好彩,如果我有時表達下啲相反意見,佢哋都會肯討論
猶太人認為自己係上帝唯一𠄘認揀選神的子民
一種相當之非我族類既思想
而唔係睇一個人好定唔好去對待人
可以非常危險
猶太人歴史不受歡迎唔係無原因
你包容佢就好自為之
更甚成個國家都被操控埋
召喚神叫我出po
嗯 你說得對.jpg
你打左哩篇潮文,都可以算係為左基督教徒浪費左時間同腦力

讚阿👍🏼
樓主個分析好中我嘅經歷我覺得幾有邏輯
天主教簡單好多
返堂區mass似文化活動多過信仰行為
似係西方傳統版本ge燒香拜神咁 你燒香代唔代表信三清真人關聖帝君?

D神父修士唔會好chur你去信神
你唔鍾意social ge 去完即走冇人理你 唔會比壓力你一定要去團契 主日學乜乜77
奉獻個袋你係入5蚊銀甚至唔比 都冇人care你 學上面位清話齌梵諦岡大雞唔旨在你D細米
你想了解多D信仰ge 捉住佢地嚟問 都會好樂意解答

佢地唔太著緊拉人入會
因為教義嚟講 天主教信主係唔夠 你做過幾多衰野就要行返幾多善行先至得
但係基督教係因信得救 因信稱義 只要信左就一天光晒

講真 天主教背景令我理解多左西方社會歷史文化 係幾好
不過現任教宗會同共產黨揸手 賣左陳日君樞機 正廢柴極度負皮
都係以前若望保祿二世好
呢個就係我#24講返天主教彌撒似入廟拜神ge feel
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞