[警世] 千祈唔好同基督徒建立普通朋友以上既關係

368 回覆
1058 Like 383 Dislike
天主教有梵蒂岡照住
基督教一盤散沙咁
你有你賺錢抽水
佢有佢洗人腦
點同
細個返過天主教小學
叫我地包容埋基督教既朋友
感覺天主教同佛教一樣好大體

然後同親戚去過一次加拿大基督教教會
入面d 人全部不斷同我講信耶穌基督好
信完人都高左自信心返晒黎
其他都係假係邪教
周處除三害就係講緊你果套諗法
啲人靜係逃避責任,話自己新造的人
連自己比人呃都唔信
我都係因為學校,對天主教有種連繫
但係我又唔想有宗教信仰,但係天主教嘅嘢會比起新教易接受
溝唔到人就係到話人呢樣個樣

就字面睇我好pound of 個女仔 佢愛耶穌多過呢個世界

我完全睇唔出佢除左唔理你之外做過d咩錯事

我見到既係你對世俗既合理化同比人誹謗既聖潔

你生個女出黎你想個女咁易比條世俗既仔溝左?
乜野教徙應該單身過世
完全係吃不到既葡萄係酸的
on average教會既夫妻關系絕對比外面世界要好
我係因為家庭因素而成為咗天主教徒,但讀過基督教學校

真係好似樓主+樓上巴絲所講,聖堂背後有back up ,返去參與彌撒真係舒服過基督教好多,唔會強逼你做/參加啲咩

基督教俾我感覺係好aggressive
你本身冇信教?就想拉你返去信佢
你本身有信教?都會想拉你返去,最好令到你轉教

但講到虛偽,個人覺得係人性,唔太關咩信仰事

利申:人愈大愈唔信有神嘅存在,加上天主教教區都有佢嘅腐敗⋯ 最氣憤係見到陳日君得到個咁嘅對待⋯依家返聖堂純粹陪屋企人,到屋企人百年歸老,我應該唔會再返
用翻你講既股票例子

而家你講緊既呢隻耶穌股係無市價嫁, 或者可以話目前已經跌到差唔多0蚊
賺唔賺得翻 就要睇下審判日係咪真係會黎

如果你深信呢隻股票係賺既, 自己一個all in落去, 無問題
但如果你係周圍叫朋友一齊all in, 甚至係覺得見到朋友等錢洗, 你打算比個number人, 等人都賺下既話
而且你隻股票仲要揸到死果之前果日都未知賺唔賺

就算你本意係好, 係其他人眼中, 你呢個都係狂妄自大既表現

其實我唔會怪你, 甚至亦都唔會怪D態度更加差既基督徒
你分享出黎既思維正正就係我所講既基督教核心思想, 任何信左一排既人都係會比教會植入左你呢仲諗法
獨身恩賜還獨身恩賜, 咩叫全部都應該單身?
亞伯拉罕既福係咩阿,生養眾多阿。
你先係鐘意點解就點解阿,thank you!
有啲摩門教洋妞長老都幾靚女
完全唔需要自責,基督徒最多做到既只係宣揚福音同帶其他人到神的面前。

信神係窄路,大多數人唔信係正常不過。

佢地能唔能夠信係佢地自己同神既關係,我地能做既只有咁多,盡量多結聖靈的果子,耶穌去拿撒勒都行唔到神蹟因為d人心硬,冇信心,我地只係罪人普通人。

重擔都交比主吧,何需自責
婚姻關係係一世

你可以參考翻第4點, 今日無事唔等於將來無事

你要預左佢每個禮拜翻教會果陣都係受緊D思想既衝擊
可能係個牧師係台上講 一定要另一半都信教先幸福
可能係台下D教友帶埋另一半黎翻教會, 問你老公做乜無黎既?
可能係D傳道人度埋D屎橋活動, 想借D而R埋你去然後傳教比你
可能係D新識既教友, 好驚訝咁知道你老婆竟然同個唔信既人結婚?!
你老婆一日唔離開教會, 佢就係會咁樣比人得閒無事洗下腦
唔信你可以問下你老婆佢有冇遇到過呢D

你老婆今日頂得住, 唔知幾多年之後會頂唔住, 特別係將來你地可能有D爭執既時候
佢好容易就會總結到D問題既原因就係你唔信教, 覺得入教可以醫到你

不過你都結左婚啦, 見步行步啦, 建議bookmark定呢個post, 將來再翻黎睇啦
本地聖公會50年代已就地化.
不受英國聖公會管理, 結果有眼你見
不講多, 睇下 尼10幾年 DGS , SPCC d 學校作風
做人對得住自己
唔好害人已經夠啦
使乜搞咁多儀式上嘅嘢
仲要做咁多嘢個人心腸都唔好得去邊
其實講到尾咪又係一個錢字
無錢賺嘅話耶教一早收皮
d 牧師同傳道會撚咁神心個個星期同你up 咩
咁你可能要睇埋第四點

以人既生命周期黎講, 你覺得十年好多?

好多基督徒係自懂事以黎已經浸左係教會 甚至未懂事已經比老豆老母捉左去教會學講野

當然有D人大家左頂唔順會醒覺左, 但你係教會求其見到個後生仔, 佢都可能翻左廿年教會

你覺得自己翻十年無變成我講既人就係以偏概全, 係因為你"靈命"未夠渣
係你未經歷過神,同你唔認識耶穌
你認為基督教只係世俗既宗教。 做好行為黎換取永恆的生命

但基督教係完全唔一樣,耶穌基督經已為我地死左係十字架上,我哋嘅罪已得潔淨。
我哋只需要因信稱義,遵從佢嘅教誨
同主耶穌建立關係
好讓我地得著生命,並要得得更豐盛
講真,大部分宗教嘅信徒都係咁
如果你自己都係信教呢?
價值觀都有分嚴重程度

例如有人鐘意買名牌, 但你唔鐘意買名牌, 你一樣可以搵到其他共同既地方去發展關係
甚至講到情侶婚姻啦, 兩公婆得個老婆勁鐘意買名牌包包既case一街都係

但基督宗教真係價值觀分歧中既極致, 個教義係會好刻意咁將呢班人同普世價值分開
所以就算其他野好夾都好, 信同唔信既人之間都好難發展到深入既關係
首先你係講錯左就麻煩你認

再者
佢先去批判基督徒應該單身
我完全唔覺得認為佢出於妒忌唔岩

你呢d不斷爆粗阿,開口就x人就好高級啦下話,咁你呢種叫咩阿 呢埋黎威阿?
基督教既教義比較鬆散, 每個教徒都會有自己既演繹, 條底線個個人都唔同

但一定係麻Q煩嫁啦, 就算佢肯比你扑, 佢都會覺得自己係犧牲左好多, 而唔會單純當性愛係一樣雙方都希望去享受既野

同埋一個人禁慾得黎, 好自然就會變左性冷感性無能
就算比你千辛萬苦導到個教徒去扑野, 你都唔好對段床上經驗有太大既期望

想扑野既, 都係出去出面搵啦, 何必去教會自找麻煩
我指英國聖公會,香港嗰個算啦
好奇問下,冇惡意。

喺你地眼中,未信/唔信基督教嘅人,死後係咪唔會上到天堂同你地相聚?
我睇曬你成個post 回想自身經歷 我完全同意你觀點
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞