[警世] 千祈唔好同基督徒建立普通朋友以上既關係

368 回覆
1058 Like 383 Dislike
癡線
咁我認為最緊要既係咩先係正道
其實咩叫霸唔霸道
咁正係比取一個老婆係唔係好霸道
你會唔會話食左好多雪糕會肥會超脂唔健康好霸道
食左毒藥個人會死咪重霸道

有得比你簡就唔算霸道啦
食過幾個基督徒妹豬

基本上冇你以上問題
聖公會咪又係信神宗教
最終目的咪又係操控人受人操控
咁而家個世界係點呢?你覺得基督教係正面家唔正面?

好左定衰左?

而家個世界又有幾多個文字既翻譯?
耶撚傳教失敗 = 推人落地獄
仲狼死過毛澤東
所以點解中東起源嘅天主教可以傳偏歐洲,因為政權知道呢個係一個可以操控人嘅tool
起下你底發現你好似係有小小精神問題

希望你早日可以被帶到教會

為連登眾多USER都禱告

希望各位都可以早日歸向主啦
食過多雪糕有糖份會肥引致疾病,唔到我唔信,食毒藥一樣道理,經得起科學實驗考証所以我唔會定義為霸道,而係現實事實

喺我定義入面,霸道係用恐嚇威逼令你去一定要跟從嗰樣嘢,否則會有壞嘅後果,而唔理嗰個人係唔係真心相信,總之就要佢服從
唔使起你底發現你好似係有小小精神問題
從來冇否定宗教導人向善

我都覺得宗教好野嚟嫁
D人信完人格變好梗係好
不過上面講緊個教只係人為作出嚟

好同真係兩樣野
真 成班可以前一秒有講有笑
其中一條友走開 即刻講佢壞話 仲要好mean果種

普通同事/同學圈子咁做 fine 好正常
反正冇強調幾fd幾firm
個個都唔多唔少有啲雙面人

但班耶撚日日互稱弟兄姐妹 第一日見你就扮到屋企人咁 背後可能mean撚過普通公司/學校d小圈子
如果我第一次聽有個人唔識講亂講
甚至故意講到個教好衰

令我對呢個教感覺好差
以後拒絕接收任何呢個教嘅資訊
我就要落地獄

人為作出嚟嘅野就係有呢d漏洞
冇計 作個條友當年冇諗到呢d bug
老實講我由細到大都接觸勁多教徒,天主教基督教回教佛教道教都有輕輕接觸過
嗰時我己經好唔鍾意佢哋講「道理」,圍住討論聖經
食飯前要祈禱都令我覺得好唔自在,有時會叫我講添,有啲啲比人擺喺spotlight嘅感覺
平時會係咁叫你返教會,煩到你去返,最後去咗一次就無再去
佛教道教本身無咩嘢,但信教嗰啲又真係迷信到我頂唔順,同宗教本質根本兩回事
不過我最唔鍾意嘅係佢哋特別多是非同drama (信徒同學會經常呻呢樣嗰樣,啲關係七國咁亂)
所以我好細個就知我哋價值觀唔一樣,而我對「朋友」定義好窄
大部分人我只係認定做acquaintances
我唔係話我要拒絕識佢哋,但通常我一開始就保持距離,唔會做到「朋友」

可能我自細接觸開所以唔同感受,有受過訓練
我識異性朋友每次first date就問有冇信咩教
我覺得係core價值觀嚟
有d觀念係聖經既直接教導,唔係教會最開始提出既
巴打,你講「耶撚」2個字就ok
每個月要俾家用俾教會 食水好深下
同意
中學時期已經一堆教會八婆
以前返教會學校,個宗教老師講到萬聖節係魔鬼既節日又嚇又盛,心諗 想食下糖啫,你先似鬼上身果個
仲有唱聖詩果d將自己個姿態擺到勁低,好似pua咁先貶低一個人既自尊再重建,勁唔舒服
巴打本身唔信教?
想問下非基督徒同基督徒結婚會唔會有咩相處上既問題?
一d 通病,唔係個個都係,真正基督徒主要係自己做比神睇,教會教友係次要
唔信
無問題
除左要幫埋佢拜山 無咩野
之前識左個基督fd 咁岩傾到有件事幾重要下 我就話 求神拜佛一定要得
點知佢即刻黑面 原因就係個成語同佛有關
認同你既睇法

好多人唔親身試一次 係體驗唔到呢個value係幾core
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞