[警世] 千祈唔好同基督徒建立普通朋友以上既關係

368 回覆
1058 Like 383 Dislike
十字宗教本身就係極度排它嘅宗教。歷史上虔誠嘅教徒皇帝都係排它性極強,例如法蘭克帝國嘅虔誠者路易又或者再早其嘅羅馬帝國狄奧多西一世。佢哋本身嘅政策跟本就係對人文同社會上極大災難。

再者,十字宗教所推崇嘅和平本身係十字宗教誕生前已經推崇。同埋現今所謂十字宗教嘅功係要歸政於文藝復興同啟蒙運動嘅思潮,並唔關十字宗教事。
你講柒婆?
中三四返過教會,真係好撚chur,又主日學又主日崇拜又盛,又叫我平時要將福音傳俾人,對於我呢啲社恐人士真係好撚大壓力

同埋眼見成班mk喺入面打打鬧閙,溝仔溝女多過崇拜,完全冇辦法融入
你講呢d我都知道,亦認同
但同時都唔能夠抹殺中世國際間因為十字宗教嘅聯姻或歸依,而避免左好多可能發生嘅戰事
民間教化同辦學都促進左社會風氣
相比起穆斯林大征伐同騰格里蒙古帝國嘅燒殺搶掠
叫做温和左
所以我會講係功過參半
中出即飛, 連登神技
唔係
那有神
建議去清真寺傳福音
2 好同意 以前識既朋友做左資深教徒
傳教+每星期日返教會係基本
讀緊書果陣 平日都返教會搞event
忙到似返工
就連康樂活動都係諗點傳教

我只係個客戶 恕不深交
除非你份工係教會請
lm
踩多你兩腳
天主教, 基督教, 信中國宗教的每種背景嘅朋友我都識幾個
不過最自我中心發曬癲咁拗著數, 收埋老公比的家用仲要話老公冇畀錢佢然後仲私吞埋留畀仔女嘅嗰份跟住就扮冇錢呃人同情心就係位local教會受咗洗嘅基督徒.

呢啲咁嘅survey 同大公文會係咁話好多人支持政府有乜嘢分別, 好多基督徒本身兩公婆有事但基於宗教理由對外都仲係話冇問題 咁樣嘅survey有乜嘢代表性
早幾年有排同個耶撚舊同學contact返,有日我話不如約佢食下飯傾下計咁,點知佢話「男仔同女仔唔應該單獨見面,要保持返距離」(大概係咁啦)
完全黑人問號
諗住食下飯傾下計,都要諗咁複雜,on撚9

最好笑既係,大概1年之後佢又無啦啦主動約我食野,自打嘴巴
中世所帶來既黑暗時代跟本就係十字宗教一手做成。所謂聯姻,本身中世前已經全在。再者,歸依本身在十字宗教國教化前跟本冇必要。羅馬治世時期外族跟本唔須要歸依,外族只需要忠於‘羅馬至大’呢個concept就得。再甚至民間教化同辦學本身喺十字宗教前就有。相反,十字宗教喺狄奧多西一世國教化將羅馬人本身嘅文明開倒車,將大量非十字宗教文化同學術摧毁。

所以根本就唔係功過參半而係導至黑暗時期嘅三大主因其中之一。
十字宗教不代表上帝自己

聖經冇教西羅馬班封建主見個pocket 愈黎比削就打拜占庭;異端裁判所係史實但同樣唔見聖經或神喻可以咁做

信上帝唔係信教
利申 曾經返過教會

當年返教會有個別耶撚真係on9到無人有
好似認為我有時間就要獻俾教會先
我話同屋企人食生日飯,某日返唔到,叫我能唔能夠爭取改第日
某日我咁啱出發去旅行返唔到教會,叫我下次簡夜晚出發

又試過叫我某日收工返教會幫手做野,咁我返工地點、屋企都距離教會好遠,加上收工又攰,唔想好都好正常,點知佢好大反應咁話「吓 唔咩嚟」,好似吩咐緊我咁

再加上教會內其他經歷,自此對呢個宗教開始反感
同埋我事後都明白,基督徒比人叫耶撚唔係冇理由
神仲會試探約伯,整死佢子女,然後見佢咁虔誠就送多一堆子女俾佢,而原本被整死既子女連追求幸福既發言權都冇
唔好講呢d啦你到底知唔知舊約個神幾殘暴?
先知對決 天火焚城 屠人全族
教會d暴行同上帝本人相比簡直係蚊同牛

教會當然有藉上帝之名行惡,罪狀繁多
但係上帝暴躁易怒,齋睇經書真係唔覺佢有幾慈愛善良
其實佢地同邪教無分別
對我來講唔理佢咩宗教,總之吊撚住我跟撚住我搞我果班就肯定係我永世仇家,包括佢地九族任何人。
朋友都唔應該啦
用同樣邏輯,新約耶穌上十架一樣極端仁慈,咁又會得出咩結論?

只要有審判就夠

而神存在是否具哲學/科學基礎,詳見Richard Swinburne / Francis Collins / Alister McGrath 等哲撚科人為上帝作見證,Arguments 都係外證

有個哲學史問題諗極唔明,到底無神論係點爆出黎。兩邊拍埋,先睇哂所有無神論既論證之後先睇有神論既論證,一樣得唔出無上帝呢個結論

有上帝就有希望、
有上帝就無荒謬、
有上帝就有醫治、
有上帝就有公義

神學既真實,有哲科為左右護法,絕非呀Q鳩up
我實在告訴你們:就是到天地都廢去了,律法的一點一畫也不能廢去,都要成全。

(聖經.和合本, 馬太福音 5:18)
所有宗教係必須要殲滅嘅存在,人類發展就係俾依啲不倫不類嘅野束縛
Fine Tuning 足夠理性(無限猴子係答唔到點由0到1由無到有既理性極限問題、甚至答唔到觀念點解存在;進化論唔係實證) ,係哲學傳統理性主義傳統班哲學仔推到天賦觀念呢到個時,情願唔情願都好都要承認有上帝

上帝唔只係形而上概念既存在,賞善罰惡係緊左
又係’聖經冇教‘呢啲話術好嘅就話聖經教導得啱,衰嘅就話唔關聖經事。又係呢啲公就你贏字就你輸。講真個教嘅冇正面影響又教化唔到人心,執柒咗佢算
唔係話術係概念分析
上帝、聖經、基督宗教係幾個概念,不宜亦不能抄埋一碟

至於其他 悉隨尊便
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞