[警世] 千祈唔好同基督徒建立普通朋友以上既關係

368 回覆
1058 Like 383 Dislike
我會諗 既然神係全知全能全善

點解佢唔安排一個良好既環境令我去信教
點解佢設計我果陣無令到我感受到神既好

我唔信神 呢樣野係全能既神一早安排好

即係神有心冼我一獲要我落地獄

咁神又點會全善

結論係成個system 由一開始已經自相矛盾 阿門
呢類基督徒好易比教會教友pua,重點關懷
呢d野不嬲要適可而止 要有平衡

用女權 大愛左膠一樣
樓主好大感受
個教本身既設計就係想你唔適可而止 要你將自己既一切都奉獻比神
成日問佢地bb/人 字學識字就死左
咁點算,點入天國,定又反教義唔洗信都有得到天國

有d會答有另一套方法去決定
咁既然d人接觸唔到都會有套合適去審判佢地
洗鬼你d傳道人去傳道人咩

真係有另一套審判的話
傳道人做緊嘅野就純粹係令原本上唔到天堂嘅壞人惡人
多一種入天國嘅方法

聽到就覺得cls
好似有個故事講個黑衣比晒全部就上天國 有個有錢佬唔知比幾多都冇

勁on9
咁你犯左罪係唔係要會受罰?
現世無人可以係無犯過罪
大罪也好小罪也好
罪既公價係死

其實你唔信神既你到最後一樣係死

而家神派埋佢既獨生子耶穌基督黎世界為你救贖
要既係你因著信 而得著永生
咩都幫你做哂正係要你信咁都要拗? 唔係掛

你都係見到基督教好的果子先會去信
你其實都係心覺得係真實既 你感受到先會去信先會去尋求

但信心係最重既一環
你要好似好多人咁搵一百萬個理由黎抵擋耶穌既
就算神係你面前行再多既神蹟你都可以唔相信
但信心真係可以救好多的人
神係全知全能全善 但係神反倒虛己
創造左有自由意志既人
人有能力自己做make decision
可以信 亦可以不信

其實我睇你都幾信嫁啦

背下主禱文啦

你們禱告要這樣說:
我們在天上的父:願人都尊你的名為聖。
願你的國降臨;願你的旨意行在地上,如同行在天上。
我們日用的飲食,今日賜給我們。
免我們的債,如同我們免了人的債。
不叫我們遇見試探;救我們脫離兇惡(或作:脫離惡者)。因為國度、權柄、榮耀,全是你的,直到永遠。阿們(有古卷沒有因為……阿們等字)!
你們饒恕人的過犯,你們的天父也必饒恕你們的過犯;
你們不饒恕人的過犯,你們的天父也必不饒恕你們的過犯。
耶穌在路上看見一個生來失明的人。 2 門徒問耶穌:「老師,這個人生下來便雙目失明,是因為他犯了罪呢,還是他父母犯了罪呢?」

3 耶穌說:「不是他犯了罪,也不是他父母犯了罪,而是要在他身上彰顯上帝的作為。

的確有好多人有天生既病之類既問題
但耶穌講佢地既問題係要係佢地身上彰顯神的作為
你可以諗下
而家社會既學下底下 出世既BB死亡率係低過以前幾多
文盲又係小左幾多呢

而你又講得岩
傳道係好緊要好緊要
咁先可以讓更多的人聽到福音
傳到萬國萬邦
我們在天上的父:願人都尊你的名為聖。
願你的國降臨;願你的旨意行在地上,如同行在天上。
我們日用的飲食,今日賜給我們。
免我們的債,如同我們免了人的債。
不叫我們遇見試探;救我們脫離兇惡(或作:脫離惡者)。因為國度、權柄、榮耀,全是你的,直到永遠。阿們(有古卷沒有因為……阿們等字)!

quote多左兩句 但係你有番過教會應該都識啦我諗
天主教同新教都係蛇鼠一窩
只係近年天主教勢弱加上多醜聞先冇咁囂張
我梗係長期翻過教會 對基督教會有翻咁上下程度既認識 先出到呢個post啦

不過師兄你仲嚴重過我見過果d普遍既case

亦都印證左我既第四點 沒有最癲 只有更癲
咁地球係唔係神7日做出黎
Anglican Church?
你去睇精神科啦屌
評論前建議睇咗本聖經先
就如評論政黨前,都要睇咗人地份政綱先有資格評啦
如果唔係,同盲反鳩up嘅有咩分別
樓主溝唔掂人就發脾四
我信一樣嘢,就係每人相信嘅嘢都可以唔同,任何人只要搵到一套自己相信,冇傷害人同時又可以持續開心嘅生活方式就係好事啦,有冇信仰,信唔信神冇咩所謂

我本人就信唔到神架喇,但我亦唔信因為咁我死後會落地獄,死後有冇認知有冇地獄都無法驗證啦
聖公會較為世俗化
由佢英國本土嘅教堂會睇得出入面淡化左神同十字架,同意大利教堂中處處極盡奢華嘅大十字架 聖像 聖畫 有甚大對比

相反英國教堂有大量國旗 族徽 盾徽
強調佢地本土王權同神權嘅聯係

話晒佢地都因為王權歷史原因誕生,我覺得無可厚非
聖公會入面都比較重山頭主義
當然天主教都有,但係天主教係因教內規章清晰劃分左堂區山頭
而聖公會d山頭似權鬥產物,我唔了解,希望有聖公會人仕答到你

我係知咁多咋
成條list有邊個你真係識不如你介紹吓

霍金elon musk對世界影響力大咁多
同埋有樣野 幾重要
佢地要交十一
我老婆搵唔少
幾千 一個月 外人睇幾肉赤
加埋本身供樓 奶粉錢
美國點同
美國有啲州真係焗住喺教會識朋友咁滯
聖經話黎m既女人係污糟添啦
本故事書既內容都好信我預言你有一日會死添呀
求其做下功課都知聖經幾多邏輯謬誤,勁多歧視野,又奴隸制又種族歧視

「世界本身就係一個戰火連連既世界」 咁姐係有無聖經都係戰火連連,咁你up乜鳩
上帝咁全能,咁上帝可唔可以創造一舊佢搬唔郁既石頭
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞