始終覺得杜琪峯高過王家衛

335 回覆
817 Like 59 Dislike
啲哲理係韋家輝諗出黎,定杜蛇諗出黎呀?
康城仲唔夠
拍功夫
王家衛只係一隻食屎狗
兩個導演完全係唔同風格 一個藝術片導演 一個商場片導演 兩個技巧能力上無庸置疑 根本無可比性
明明兩個都係大師級 我自己兩個都十分鍾意

但樓主偏偏就開個咁嘅topic 但又話無踩王 柒到呢

咁我問你 杜點樣高啲呀?

片種多啲就係高啲? 有無睇過旺角卡門,重慶森林? 王唔拍其他片種唔一定代表佢拍唔到 係想唔想問題 到佢拍左其他片種 柒左 你先再開post都未遲 再者杜sir 都會有拍柒左嘅時候

比國際地位 王係首個打入外國 受到認可嘅香港導演 當然啦外國影評人電影人未必夠連登仔咁有品味 眼光獨到

比票房?咁可能葉念琛都比兩位高

電影嘅野各有喜好 你搵兩個各走偏峰嘅導演比較都唔知為咩
但我就好欣賞杜sir 除左自己電影 都花左好多心力係香港電影嘅未來上 包括搞鮮浪潮 培育新導演編劇上 絕對係我地嘅國寶
王家衛行Nolan路線
你係咪有咩誤會
王家衛幾時係藝術片導演佢任何時候商業性都係好高, 你要留意返佢電影本身嘅商業度, 加上週邊產品,宣傳嘅商業處理, 遠高於所有香港電影
呢部係佢第一部戲 之後開始form over substance
就好似wes anderson咁
PTU 任達華佢地在尖沙咀齋行都係經典,個打燈將街燈搞到好似舞台劇咁,一樣係世界級。

大事件開頭個長鏡頭夠係世界級啦,而且唔係只為長而長,而係有系統咁俾觀眾睇清楚周圍環境。
咁不如轉行去拍MTV啦
王晶拍好多垃圾戲,不過其中有啲幾好睇,包括精裝難兄難弟
尤其是黃子華個角色
向氏勢力好勁囉
重慶森林喺外國其中一個特點係雅俗共賞通俗易明,香港都睇唔明,咁邊個問題大啲呀可能冇咗王家衛嘅名個個就突然睇得明啦
杜蛇點會唔夠膽十年拍一套戲?
問題係佢要養手下一班人,養住銀河,所以佢唔會咁玩,而且願意為左班細,走去做自己未必好鍾意做的野。

十年拍一套,只為自己,唔理其他人,唔啲唔係 "夠唔夠膽",而係 "夠唔夠自私"。
https://www.youtube.com/watch?v=bxTEDh9GQGE

呢套先至真係多隱喻。
講埋咩大眾啲片種多啲低預算就話高手啲,同佢哋講咗王家衛都拍過兼且非常成功佢某啲代表作就有依啲元素佢哋就視而不見然後就話人冇point,想踩王家衞就直接講囉硬係要扮到公道
盲探我覺得敗筆在劉華,好似佢個角色設定係好為食,但一啲都表現唔到,反而n年前瘦身男女果時係做到。
藝術家係咁架啦

王家衛出哂名奇撚怪 拍一套戲起碼搞幾年

但又唔少巨星仆埋去 點解?因為佢得獎率極高囉

你情我願架啫

Btw 杜sir同王家衛根本唔同風格 點可以一齊比較
愛情片首推 我左眼見到鬼
梁朝偉好似係鍾意跟王家衛,可以長時間幫佢練戲
因為王家衛嘅名
咁只係佢商業手段好高明 商業性好高 運用自己電影藝術風格去吸引啲文青買佢嘅野睇佢嘅野

但同佢拍嘅戲性質有咩關係 斷估唔會有人話佢拍嘅係商業片呀嘛
佢套濟公 搞到香港電影仆晒街又點計呀
王家衛點會唔係商業片, 完全商業投資, 商業影線上映, 主流商業片題材(黑幫, 時代戲, 武俠, 年輕偶像都市愛情....(當然佢呃老細掛羊頭賣狗肉係別話),用大明星做演員, 不過大家係咪要搞清楚商業片嘅定義先
點解咁樣就唔可以藝術電影你係咪分別唔到咩係獨立電影同藝術電影嘅分別
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞