始終覺得杜琪峯高過王家衛

335 回覆
817 Like 59 Dislike
雖然兩個風格完全唔同
杜sir可以咩題材都拍得好好睇
拍到黑社會,又拍到孤男寡女
雖然係咁,但是實際係王家衛高啲。
一個就格硬將d野藝術化,令你好似明,其實你唔明

一個將道理平民化,一睇就好睇,再睇會令你思考到更多道理

高下立見
杜蛇拍戲出黎係為左俾人睇 以觀眾行先 唔會話因為愛情片低level就唔拍愛情片
王家衛拍戲出黎係純粹為左令人覺得佢好叻好有料到
都係果句啦
杜蛇夠膽拍柔道龍虎榜呢D戲 王家衛夠膽咩
王家衛連拍套電視劇都要避開D政治敏感野 已經同杜琪峯唔同level
唔計政治我都愛杜sir
仲有審死官呢啲笑片。
瘦身男女果d,
嚦咕嚦咕農曆新年指定回帶之作
王家衛係拍意識流

連登班垃圾撚識欣賞

淨係識一踩踩踩踩

利申:杜琪峰都有料
因為杜琪峯專長揭露命途無常的道理
實際係爆谷節目杜sir都讚王家衛
從冇踩王捧杜既意思
你睇下杜蛇D訪問/紀錄片就知
佢唔會睇小任何電影genre 係佢眼中所有電影都係講緊個故事 都有存在價值
佢係真正將電影睇成藝術 而唔係"一門藝術"
王家衛就係相反 所以王家衛拍黎拍去都係差唔多既野 (講緊類型 唔係質素) 因為佢覺得咁先係"藝術"
但杜蛇既哲學係既然電影就係藝術 咁就會有all forms of art 作為電影人就應該包容all forms of art
王家衛唔會容許D "核突"野出現係佢既電影入面
但杜蛇可以將林雪發揮到淋漓盡致 根本高下立見
你問王家衛 我諗佢都一樣會讚杜蛇
大家同行電影人
但真係分高下既話 杜蛇真係高D
王家衛拍到出外國
x2, 作品出到外國既影展,杜蛇去到呢個level咩?
嚦咕嚦咕農曆新年真係自最佳拍檔以來最佳賀歲片。
同意,杜sir真係好高
杜sir一大班人跟佢搵食,正如葉問洪金寶咁,同埋佢培養接班搞新浪潮,香港邊個比得上佢?個個淨係去支呃錢
講到出外國,杜sir咪一樣去康城做評審。
仲要去到外國幫香港電影界發聲。
未睇過放逐?
自己Google啦
數量上 評價上 一定唔及王家衞
飛紙仔都拍到個故事完整
根本全球電影業潮流都變緊
早十幾廿年 外國D電影人係好buy王家衛呢種高檔藝術
但呢隻高檔藝術玩左咁耐其實開始俾人玩爛左
最明顯既係好多戲明明唔洗拍到咁意識流、咁抽象咁慢
但有D電影人為左爭獎或者為左俾人label做arthouse導演 就係咪都要拍成咁

而家唔同晒啦
而家無論電視定電影 都係講緊個故事narrative既重要性
唔覺得杜sir要拍會比王家衛差,當你下下有幾千萬預算同唔洗理票房,葉念琛都可以係藝術家
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞