始終覺得杜琪峯高過王家衛

335 回覆
817 Like 59 Dislike
你拎爾冬陞同杜琪峰比好似有可比性啲
但杜蛇吊打
嚦咕嚦咕新年財先係賭片界嘅神作
鎗火拎到出去我唔覺會比王家衛評價差
天若有情
阿郎的故事
碧水寒山奪命金
八星報喜
呢啲的確同佢最為人所知嘅銀河片好唔同
戲路係廣過王嘅
王淨係得東成西就 為咗東邪
同旺角卡門 未確立個人風格時

利申王fans
你個標題已經係踩王捧杜
完全唔同風格

你會唔會搵個拍鬼片既同拍Marvel既比

其實唔會唔明㗎
佢拍嚟拍去都係得一樣嘢
就係「香港」 其他都係色水嘢
杜蛇又夠唔夠膽十年拍一套戲

根本唔同風格 點比
論 講故仔 一定係

王家衛高啲
王家衛好識包裝,講故仔都好叻,但佢好多故事,同埋啲濕鳩獨白,本質上同mk叫春故冇乜分别
重慶森林個故仔換走牙偉同王菲根本成立唔到可能我唔對電波啦
類似風格的話,個人鍾意譚家明多啲

杜琪峯雖然有唔少揾食作,亦有過咗火嘅時候,但更多係雅俗共賞。既照顧到純睇橋段,場面嘅觀眾,又服務到影迷考究細節,故事含義嘅心

為人處事更加唔駛爭論,黑超佬啲事跡淨係齋聽都覺得佢份人濕鳩,劉鎮偉以前長年幫佢抆屎真係唔話得
杜sir雖則拍戲時火爆,但肯為業界培訓後輩,俾機會新血依點已經屌打咗黑超佬
因為佢要分享既,係一種情緒,而唔係一個故事

試下用音樂既欣賞方式,而唔係用聽故事既欣賞就會明

音樂家每次表演都會根據當時情緒同狀態,改變演出既曲風,你所講既王家衛改變正正就係分享情緒既改變
所以澤東咪有劉振偉拍下啲東成西就救下火
雖然好鐘意杜琪峰,唔識欣賞王家衛

但覺得兩類野好難比較

有人鍾意超人有人鍾意米奇老鼠

各花各入各眼
身高?
王家衛拍嘅電影唔單止係畫面唯美,入面好多劇情同埋對白都精雕細琢過,要好用心去睇。
髮線?
唔駛講到杜sir

多年後,劉鎮偉接受訪問也有憶述當時情況,笑說眾演員上午拍完王家衛的《東邪西毒》都苦口苦面,但來到這邊(東成西就)就玩得很開心。電影當年上畫也曾被彈太荒唐沒頭沒尾,但多年後也被捧為經典,尤其看到一眾阿哥阿姐可以放下身段演出,更是可一不可再。當中的「眉來眼去劍」、「乾柴烈火掌」,還有梁朝偉的孖膶腸嘴更是百看不厭。《東成西就》在數星期內拍攝完畢,於
1993年2月上畫,大收2,200萬,而《東邪西毒》則要到1994年9月才上畫,收900多萬票房。

一個劉鎮偉已經夠
唔係講緊高度咩?
爾vs杜的話,係雙方互相吊打
文藝片:爾>>>杜
警匪片:杜>>>爾
咁王家衛以前喺永佳做編劇都寫咗一大堆商業片
佢應該有能力拍,但佢唔拍
兩個都鍾意,但鍾意杜sir 多d。
嚦咕嚦咕新年財、柔道龍虎榜,係為香港人拍。
佢懂得電影既力量。
大道至簡
兩個都唔同風格,點可以比較

王家衛拍電影完全得藝術考慮
佢的風格深受歐洲電影影響
杜sir就多d商業考慮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞