始終覺得杜琪峯高過王家衛

335 回覆
817 Like 59 Dislike
兩件打和
呢個好笑
okokok
痴得大陸都預左有人會盲反
你岩
我講得差
然後個睇法就係 你覺得電影拍出黎係為觀眾既咪杜sir高D
為導演自己既咪王家衛高D
我自己就好膚淺既 我覺得電影係講緊個故仔 如果你講完個故仔人地要幾日時間先消化到既 甚至根本消化唔到
咁我唔會覺得呢個係世界第一既storyteller咁解 話之你講故仔個手法有幾屈機
乜9成個post都冇一句討論過電影內容同技術細節,剩係用風格比較就可以討論高低,咁都唔叫盲踩
三人行唔掂,但毒戰幾好睇。
路蘭係你眼中都應該係屎黎
冇人話過電影一定係個故仔喎,電影既轉折位唔一定係情節,更加可以係一段情緒既過度

所以朝偉梳頭呢段就算冇任何情節,都可以係世界電影既經典
差啲俾鄧光榮埋佢單
你睇下佢套電視劇拍D乜出黎先啦
果個時代既上海 商界又好普通人又好 時代動盪主因係因為個政局動盪
但佢拍到D角色同個故事既掙扎全部都係自己/商業因素 而避開晒D主要政治野唔講
然後拍日常生活就拍到歌舞昇平咁 又唱香港/台灣D歌
D劇評人 (唔計支那果D呀) 個個都睇得出佢拍出黎係係佢眼中既懷舊香港 而唔係上海
但問題係 香港真係還香港 上海真係還上海 單純美學/技術角色去講 佢係拍得好好架
但故事黎講 咪有D不倫不類囉
你諗下CCTVB拍新聞女郎 但其實入面講既業界掙扎根本同現實抽離 就會明點解王家衛一開始唔應該拍呢套劇 係無必要 佢既事業成就唔需要呢套電視劇
鄧定向勁d
唔好玩啦
路蘭唔會用"美學"凌駕個故事
定你睇唔明路蘭D戲?
你啱
將故事等同電影質素會唔會審美偏窄?

好既電影可以係一個好故事,亦都可以係毫無故事
唔關事
講緊王家衛拍D戲出黎唔係為左講個故事俾人聽 只係想拍俾自己睇
佢拍完D戲出黎之後日都每隔一排就整D minor edits
唔係講緊director's cut呢D
例如佢出World Of Wong Kar Wai果套blu ray set
有D戲aspect ratio又唔同左 配樂時間又唔同左 有D人真係眼利話佢直情色水同原版都有唔同
唔係話呢D做法好定唔好 只係想講有D人眼中"神化"左既野唔代表真係神咁既存在
王家衛自己都每隔一排就改下自己拍過既作品
得中二病傻鳩先會吹奏條盲佬
呢班人一見人哋話盲佬啲戲唔好睇
就可以即刻衝出黎話人冇taste,自己就講一堆大道理藍色窗簾好識欣賞
冇計啦,現實就係有一堆咁既人
以前影視台,王家衛,耐唔耐會有人出po 咩罐頭會過期,如果有多一張船票, 恥笑王家衛電影既都會俾影視台圍攻。
依家
我用"故事"兩個字用得唔準 我錯
我講既故事係narrative 唔係一件事果種故事
所有電影都係narrative 應該話 所有藝術都係narrative
唔會有電影係無narrative 就算你入場坐80分睇完全黑色既screen都係有意思
你覺得王家衛拍個narrative出黎係你最鍾意既 無問題
但唔好覺得電影係單純只係美學/技術
無背後個narrative 根本唔會有藝術/電影呢樣野存在
威士忌同紅酒邊個好飲啲嘅問題

冇得討論喎葉師傅
食撚屎啦傻閪
花樣年華入到影史最佳電影頭十,咁易做到?
你鍾意杜蛇,係個人喜好,冇必要攞王家衛黎比
米高佐敦同美斯邊個勁啲?兩個做既嘢都唔同
你以為杜蛇乜都識拍?
我的拳王男友呢?
可唔可以用Wyman同林夕嚟比喻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞