始終覺得杜琪峯高過王家衛

335 回覆
817 Like 59 Dislike
點都係杜蛇啦 拍既野好睇緊湊 王家衛個種就係拍自己想睇既片 講真悶既埸面都幾多
杜sir仲需要人吹捧?
大佬你借啲椅想講政治野都唔好咁on9先得架
杜琪峯嘅定會有啲似老蘭
講緊D連登仔講到杜蛇香港史一導演咁
識黃絲J 杜sir J到電影業良心咁
兒登仔要反你就反你,使乜啱道理
聲大夾惡就當自己啱架啦
老實講,杜琪峯其實不嬲唔算係香港殿堂級最頂級嗰班,講起啲大導演唔會講起佢先,唔知幾時吹到佢係同啲殿堂級同一地位
想引戰咪講
Nolan啲戲都叫深奧
唔覺好濃厚藝術色彩
有名你叫賭sir
你好似拎寫實派同抽象派啲畫嚟比較咁好笑
癲,殿堂級冇杜琪峯份
王家衛邊係行Nolan路線
Nolan係拍tentpole,王家衛係拍art house
完全係兩個類型嚟,唔識又鳩up
作為一個曾經香港電影迷好撚尴尬加肉酸
尴你老母
唔比講事實
返百度啦
我有用過百度
請大家繼續支持杜sir繼續支持鮮浪潮

大城誌︳足本發言︳藝發局資助不再 明年將續辦鮮浪潮 杜琪峯盼下一代不要氣餒:如果我還在香港 一定會支持鮮浪潮 直至做不到 望命長「頂到」80歲 - YouTube
https://www.youtube.com/watch?v=v6tBqGw_eYY
雖然杜sir都好難咁樣直接比較,畢竟時代唔同,不過單論多變而高質,其實香港都真係起碼重有一個楚原叔做到

家庭倫理片:可憐天下父母心、瘋婦
文藝片:含淚的玫瑰、冬戀
偵探片:黑玫瑰系列三部曲(黑玫瑰、黑玫瑰與黑玫瑰、紅花俠盜)
喜劇:大丈夫日記上下集、玉女添丁、七十二家房客
武俠片:愛奴、流星蝴蝶劍、多情劍客無情劍、三少爺的劍、天涯明月刀 等等
重有例如一啲同時有幾味嘅戲,好似我愛紫羅蘭,基本上係偵探懸疑喜劇文藝片撈埋

每年杜sir都大力支持嘅鮮浪潮,今年焦點影人終於輪到楚原叔
2024 鮮浪潮焦點影人:楚原
https://lih.kg/3698250
楚原叔我真係冇睇過,師兄有冇入門推介
黃子華咪係難兄難弟講左拍撚埋D懶有深度 唔係人睇既戲
一個孤芳自賞
一個雅俗共賞

杜sir如果拍, 應該可以拍到王家衛等級ge戲, 問題係佢要同時為票房收入做擔保, 所以一定要做到雅俗共賞
但係相反王家衛應該拍唔到杜sir ge戲, 佢做唔到俗嗰部份

所以結論係王家衛ge戲係用黎拎獎, 杜sir ge戲係為左用黎養下面嗰班電影人

btw日本一間出名搞專題上映嘅戲院除咗搞王家衛,都有搞杜sir嘅上映
我揀龍剛導演
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞