始終覺得杜琪峯高過王家衛

335 回覆
817 Like 59 Dislike
銀河影像成班人要養,我又估佢真係唔敢

佢自己都係邊拍鳩片合拍片,賺到先拍兩部實驗片過下手癮
你見哩咕哩咕新年財年年都睇唔厭就知
見個post 係到踩王家衛真係得啖笑
以前冇人係連登踩王家衛

佢啲對白post都幾個

係近年杜sir個立場同連登仔一樣先吹捧
杜蛇的確好耐冇呢個level,不過佢依家係做呢個Level嘅評審

同埋依家喺呢個Level係佢個徒弟鄭保瑞
痴線,PTU、槍火、嚦咕嚦咕、我左眼見到鬼..... 呢堆一早上哂神枱,果時係邊年?
年年都有如果“王家衛拍乜乜片會係點” 次次都幾十頁
根本一直都好多人笑9佢
想問邊套高度埋到花樣年華身?
大事件個長鏡頭唔係為撚而撚
杜sir將場槍戰拍到好似電視台現場直播咁,直播影到個軍裝向班賊投降,搞到警隊形象插水
全部野都係連住套戲之後講警匪要喺傳媒面前鬥PR,鬥做場good show
埋唔到,因為上面果堆拋離佢好遠。
現實中,警察一定唔會轉身走啦,係咪?
尤其是行孖beat果啲,你話會唔會走人?

你話呢?
嗱 我杜sir同王家衛都係fans

不過王家衛既成就一早去到歐美

杜sir最多咪中國
我直頭反鳩黑超佬
但冇得唔認佢成就係國際上好高
杜蛇根本追唔到
你盲反到咁
花樣年華講緊係世界電影史入面都排到前列地位
其實黑超佬有咩好反

佢啲戲同風格係正同獨特喎

你話佢份人鳩屎/拍一套戲拍幾年

關我做觀眾既咩事

剩係一套花樣年華都屌打
講緊套戲呀依家
同埋嗰陣仲係sorry sir年代,佢地仲識PR嘅重要
依家只要佢地話自己夠忠誠勇毅就得啦
我唔鍾意佢D戲太賣弄電影語言、造作
但耐何D電影人又好撚鍾意喎
梗係啦,好多人睇唔明王家衛既電影,包括連登仔,藝術既野識條鐵咩
高佬d戲要對啱電波先會鍾意
有人唔鍾意好正常,但見到堆盲反,反既理由真係好on9
調轉,乜都唔俾講的時候,究竟代表啲乜,你知我知。

當年拍戲講警察咁樣,但套戲仲出到街,其實都係表達到當年真係有言論自由,警權都唔係大到可以令人禁聲。

世界正常國家無數電影講警察呀政府呀一堆黑幕,其實都係代表到呢啲地方有言論自由。
根本一定關政治意識事
講真都慣啦
填海華、成龍個D就踩撚到地底泥
古近Viu、笑鳩下TVB就捧撚到佢上天,最癲個期話古好戲過填海
藝術創作嘅嘢如果係keep到有個人風格就自然會吸到一班人追捧
好似Wes Anderson 啲色水同分鏡都好多人鍾意, 尹光唱廟街歌都有一堆fans
遠至文藝復興時期,藝術同政治意識一向都係好密切。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞