始終覺得杜琪峯高過王家衛

335 回覆
817 Like 59 Dislike
無得比較wo
咁講杜蛇都有同中國星合作好幾次
繁花完全搵笨7
勁多自稱死忠都唔夠膽開來睇, 驚住破壞左心中既神
屌咩 唔係踩王我入嚟做咩?
佢寫劇本同敍事不嬲係好出色,只不過到咗幾條線好多角色嘅話佢就會變得散亂依方面佢真係比較麻麻,Tarantino 就係依方面嘅大師幾個故事都成功環環相扣
明明A24啲戲勁aim拎獎art house feel 最近zone of interest 有版你睇
講破天地
即係點
王家衛套繁花唔畀配廣東話連登仔嬲豬啫
王家衛yyds
雖然杜蛇華語電影界係神枱,有個人風格,但係以全球電影界咁睇,王家衛風格應該係罕見s級大師,而杜蛇屬於a+大師
啲電影學生最鍾意學王家衛
作埋啲打冷震對白
拍慢快門
影下霓虹燈舊區

做得低手咪會覺得玩爛曬咁
杜sir做到雅俗共賞 王家衛做唔到
比較咩先?論電影界既成就,王家衛的確略高於社Sir,以榮譽計,王家衛等係楊德昌、賈樟柯既級數,社Sir 套黑社會拎唔金棕櫚獎,好撚可惜封唔神,我認為係社Sir最高之作,神級寓言故事

論電影,鍾意社Sir既電影多D,王家衛既電影今日睇,其實好中二,難聽啲講有點尷,屬於老文青情懷。

論對香港電影影響同成就,咁社Sir比王家衛高,你可以話王家衛既視野係全球甚至大陸,而社Sir係聚焦香港,或者更代表香港!
路蘭啲戲都覺得難消化既話...只能講句智力偏低
真心係唔同類型嘅嘢... 一個係藝術家,一個係top tier 嘅商業片導演,用緊同一個媒介 - 電影,但用好唔同嘅方式approach 依個媒介。
寮輝映尖广機歐痳尋氣揚桂鬱,皆搏錫賀袴圩豢熱權

我講嘢都好意識流,唔好話我不知所云呀。你睇唔明就係你唔識欣賞,唔係我表達得唔好呀
冇記錯杜蛇多多少少都要拍啲商業野水9啲投資者, 先可以又budget 拍吓自己想拍既題材
如果講藝術成就 王家衛既電影四度角逐康城金棕櫚 加一次康城最佳導演 我相信杜sir個cv拍馬都追唔上 但電影口味就好個人既 但獎項呢d就好客觀 其實你地咁樣比較都好夾硬
其實你講得出王家衛講故仔好叻 已經睇得出你唔熟王家衛既電影 基本上王家衛9成既電影既內容都係極之空洞 你好難梳理到佢電影既主線出黎 條友從來都唔著重故事本身
當你以為杜琪峰有178cm已經好高;其實王家衛係高190cm㗎
我咪講咗王家衛電影本質係mk叫春
“講故仔叻”係講佢周時都將啲九唔搭八嘅scene連埋一齊然後係work,用錯詞係我衰
judge人唔熟做乜
社蛇勁在唔止警匪片槍械片好睇,拍愛情片都好好睇
王家衛行Nolan路線,拍親都一定要係深奧,濃厚藝術色彩
你話佢作品唔親民都好,佢係海外既名聲的確係響過杜蛇
人踩你又踩
做咩啫你
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞