始終覺得杜琪峯高過王家衛

335 回覆
817 Like 59 Dislike
你話因為杜講嘢黃先有人吹捧唔係侮辱?
佢唔係講黃先有人吹捧
係因為黃,堆連登仔會吹捧
我只係答翻上面問點解近年吹到杜sir同王家衛同級,其中一個原因係杜sir講嘢黃,呢個係列舉其中一個比連登仔吹奏嘅原因。

冇話佢單純係因為黃先比人吹捧,佢拍鎗火/暗戰個陣都零零年啦,個陣開始上神枱,唔通個陣又分黃藍咩
咁你又講到關黃藍事?
都話回翻上面個位
「杜琪峯老實講佢不嬲唔係同王家衞同一級,你話關錦鵬吳宇森嗰啲就話姐,唔知幾時被人吹到同級」
點解呢兩年杜sir會比人吹奏得咁勁,其中一個原因係因為佢嘅言論好中連登嘅口味
意識流係咁架啦
要踩既全世界好多戲唔洗拍
其實只係你無能力睇
連登仔講高下立見
一出到世界就完全唔係咁
笑死人
係因為黃,所以一定要踩同佢比較既人,墊高佢
你咁諗遮
人人都知杜sir一直都係殿堂級啦。
如果以國際影壇計就一定係黑超佬高啲, 杜sir係近10年先開始喺歐洲比較多專業影評人評論及搞專題作品展, 同埋做歐洲三大影展評審, 黑超佬就90年代已經喺世界影壇響朵
條盲佬唔係靠明星根本全部戲都係垃圾喇
不過現實總有一班自命不凡既傻仔吹奏佢,咁先顯得自己有taste, 與別不同
哇屌好撚柒
杜=安76 王=哥狗 完
吓?
利申先兩個都好鍾意
首先唔明做乜文無第一嘅嘢成日要攞嚟pvp
同埋鍾唔鍾意好主觀 但成就係好客觀
王家衛作為香港有史以來最成功嘅世界級導演(冇之一)係影史同世界影壇嘅地位直頭係驕傲嚟
居然會俾人講到好似唔識拍戲咁只係扮嘢咁
前半認同後半唔認同
王家衛影壇影史地位唔好話香港
直頭應該係華語史一
可能得侯孝賢有力爭下
但其實香港人or連登仔更鍾意杜sir都好正常因為杜sir拍嘢嘅風格確實更有「在地性」即係更localized更親切
黑超佬之所以有咁嘅影壇地位嘅原因之一都係因為佢嘅美學同視野好多時候比較去地域化 注重感官同感受
唔需要好多context都可以relate到
但你叫鬼佬睇黑社會
肯定都係好多微妙嘢係感受唔嚟
我覺得係大家側重同擅長嘅嘢唔同
就好似鬼佬超鍾意功夫
但香港人更鍾意周星馳前期啲作品咁
無需要踩任何一個抬高另一個

兩個導演都係係自己領域出名
觀眾/影評人唔係傻
你睇唔明/無共鳴 唔代表無價值
「唔好以為呢個世界做好事就有好報」

雖然杜Sir承諾會繼續支持鮮浪潮,亦預期要繼續撲水︰「仲會被人藐你嘴。(記︰18年來成績有目共睹都被藐嘴,有否覺得感慨?)一定,你唔好以為呢個世界做好事就有好報,冇㗎!你記住呢個世界唔係,善良嘅人未必得到善報,惡嗰個都未必好過,一樣!你明白老子多啲就會明。」

問到這麼艱辛,為何仍堅持下去?杜Sir覺得香港電影業是需要承傳。「香港電影的確在世界上有好大成就,因為社會轉變,市場轉變,本土電影開始冇咗。我們擁有這麼長歷史,有幾好根基,就咁丟咗去又好似……話晒以前有班人都好努力為香港打拼過,好多電影都去到世界各地,現在應該由我們這班比較資深的工作者,提供一些平台去支持後輩,亦是電影人應盡的責任。」

你分化唔到真正愛港產片嘅人
豆腐火腩 楊州炒飯
兩樣我都鐘意食
如果要喺「彈弓加2磅」呢句野上面加一個期限
我希望係「一萬年」
巴打

王家衞套東邪西毒既劇本
係電影圈內人一致共識係香港電影史上最極致既劇本

學下講故事
香港人嚟講杜sir高啲
鬼佬就淨係識王家衛,但係佢啲戲係香港冇套收得
咁你係係香港人定鬼佬呀?
你講就係?
陳偉霆夠話Angelababy 高過吳彥祖啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞