始終覺得杜琪峯高過王家衛

335 回覆
817 Like 59 Dislike
連登00後邊識中國星
旺角卡門
細路仔唔睇得
佢套舞台劇唱歌跳舞辦公室搞唔掂
係我人生裏面睇幾百套戲中見過最多人中場走

得呢部唔得
其他都好
有香港味
Nolan既電影好偏重理性嚴謹科學,行既路線唔同,
杜sir可以拍唔同題材,又拍到好睇,同時又會嘗試唔同野,好似華麗上班族 同 三人行

作為電影人都幾值得學習,就算做唔到大師都可以喺個行業生存

對比 王家衛 拍唔同題材,都係王家衛風格

如果學佢拍咩都保持自己風格,做唔到大師就 生存唔到
王家衛拍戲為咗攞國際獎
杜琪峰都唔係
王家衛拍戲為咗攞國際獎
杜琪峰都唔係

王家衛係拍文藝片,杜琪峰都唔係,點會搵埋黎比
人通常覺得明啲唔明啲嘅嘢勁 對完全唔明嘅嘢覺得廢
王家衛嘅電影就係俾人懶特別懶有taste
成日見到啲人係到post王家衛啲電影劇照上ig就覺得好作狀,點解咁多好睇嘅電影冇人post ig偏偏要po王家衛?因為佢嘅電影一路被包裝到好神秘好難明令人覺得睇完會令自己層次高咗,所以香港人先咁刻意要俾人知自己睇過佢嘅戲
我敢寫包單平時成日講王家衛電影對白嘅人有一半都係冇睇過成套戲
王家衞揀d配樂好d
但國際層面唔係咁睇佢係一個係國際電影界有影響力既香港導演

Wiki only

Sofia Coppola credited In the Mood for Love as her largest inspiration on her Academy Award-winning film Lost in Translation

in 2002 voters for the British Film Institute named him the third greatest director of the previous quarter-century.

Wong's influence has impacted contemporary directors including Quentin Tarantino, Sofia Coppola, Lee Myung-se, Alejandro González Iñárritu, Tom Tykwer, The Daniels, Zhang Yuan, Tsui Hark, and Barry Jenkins.
塔氏呢啲神枱級史詩式導演, 黑超佬都爭幾個班, 塔可夫斯基每部電影佢自己想要嘅嘢都非常清晰, 有嚴格脈絡, 利申:塔氏個人日記, 同著作“雕刻時光” 睇咗幾十次

廿幾年前第一次睇 “Mirror" 係睇到打冷震, 驚為天人, 第一次發覺有人將夢境拍得如此天衣無縫,詩意, 夢幻但又真實
王家衛啲戲有幾難明?
利申 兩位導演都正
25 May 2018 — 名導王家衛昨日獲美國哈佛大學頒發榮譽藝術博士學位,以表揚他在電影藝術的成就及影響力,不單為港爭光,王家衛更成為首位獲此榮譽的亞洲導演。
杜sir 哲理上己無得輸

商業又得 搞笑又得 實驗作品又玩得 愛情又得

根本全能
藝術無分高低
調返轉Nolan同社蛇先係同路線呀
Dark knight inception 大眾題材都拍得好睇
流暢唔拖戲
杜琪峰先係港產電影代表
龍鳳鬥、左眼見到鬼 又好笑又感動
Ching 勁撚過康城評審
王個啲要花時間睇畫面,最好可以禁暫停咁睇

普通人淨係睇劇情,
唔會睇咩運鏡呀,點解擺盤花係度呀
杜就易睇啲
兩個完全唔同風格,爭好遠
作為普通觀眾,緊係杜好D,雅俗共賞,有娛樂
王家衛擺到明係玩藝術架喇,咁又真係出到嚟都拎好多獎,吹佢唔漲
佢答鬼到咩 你咁迫死人就唔啱啦
佢地覺得藝術 靚畫面 靚美指 好剪接 就等於作狀 扮藝術
嚟嚟去去都係康城…
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞