始終覺得杜琪峯高過王家衛

335 回覆
817 Like 59 Dislike
關咩叻唔叻呢個係只是唔同美學
唔好聽啲杜蛇槍火後記嗰兩套唔係杜蛇迷其實係難入口
同埋真係要建議D人睇下杜sir D訪問 了解下佢個電影哲學先
杜sir飛紙仔唔係單單因為成本/時間問題
最主要係好多時落到場 到真係拍緊既時候 佢先最了解當刻個角色應該做D乜/講D乜
王家衛個電影哲學一樣好match佢既拍法
例如佢唔容許有"核突"野 有"缺憾" 等等 所以佢拍出黎既戲 全部都係個演員去演出佢心目中個角色係點 而唔係將個角色融入個演員度
佢亦都要所有事前準備100%搞掂晒先會開拍 佢拍戲/劇 全部都試戲試勁耐先開鏡拍
都部分認同,王家衛就好似QT咁,有自己一門哲學,亦都誓死堅守
感情,對白,處境等等都有自己既成功formula,力臻完美,就好似高才生追求滿分
杜sir限米煮飯就叻,有限材料煮超班菜色
但杜sir唔完全係作者導演,坦白講同王家衛可比性唔太高,佢都好靠本身編劇既故事骨幹去行,王家衛就所有畫面都係個腦入面
兩人都香港歷史頭五㗎啦,不過個人就唔太鍾意杜sir啲喜劇
事實杜sir不知幾羨慕王家衛可以不計成本拍到自己想拍既野
成日覺得杜sir既喜劇商業片係要賺錢有下一套,邊個唔想完全唔理預算票房不停拍?
不過佢喜劇愛情都好高質
咪就係講緊杜琪峯眼中既藝術唔係單單指一門美學
同王家衛相反
邊個高DD邊個低DD就睇你自己都係點樣睇電影呢樣野

類比音樂就知
有人眼中音樂係世界大同 有classical, rock, pop, hip-hop, k-pop 電音
亦有人眼中聽classical呀jazz呢D先係識貨 你聽hip-hop就唔識野啦
無話邊個岩邊個錯既
呢個就係重點!度返三五年劇本先開鏡
下面班細既餓撚死
餓撚死就唔會咁多年都仲有人跟佢拍啦
唔同美學既追求

唔岩自己睇就唔岩自己睇啦,一定要踩低另外一邊咩
所以咪話佢唔可以王家衛咁囉屌
睇置頂
佢有講到明係為搵錢,所以拍大眾口味,你換過角度咁睇就係,佢唔可以好似王家衛咁樣有張尚算完美嘅成績表
繁花未睇,聽落係有質素,但係對於佢拍劇真係冇乜興趣
王家衛拍套支那電視劇都俾人屌佢扮寫實但又避開好多敏感政治野唔講
作為觀眾 大家都明電影人都要養家
杜蛇都要拍合拍片啦
不過個人喜好黎講 王家衛套電視劇真係佢職業生涯既污點
既然係想做唯美 就唔好夾硬要接套劇黎玩寫實、拍時代動盪
既然接受左要拍時代動盪 就尊重返佢自己國際知名大導既身份 唔好玩政治正確凌駕藝術
王家衛可以搞掂班投資者都係一種實力
不過其實佢兩個係唔同領域既人,無話咩高低之分
就算你冇踩王既意思,呢度都大把人有

而且好多人唔係講緊電影既質素,而係用風格或者題材討論導演既高低,咁樣講春咩
因為風格同題材根本就直接影響到電影既質素
將呢幾樣野分開睇黎討論邊個導演高D低D 根本係天真
我都係認為支那開左個:an offer he can't refuse
例如超大筆錢或完全封殺
你睇班所謂港星,俾得起錢去支那拍綜藝食屎飲尿都肯
講咩美學呀笑撚左
同mirror 193 話自己做音樂一樣

王家衞d 所謂美學,你求其netflix 搵套唔太差嘅,都一定有王家衞level,甚至超越
,人地仲要好睇,識講故事

真係求其都up 幾套,the crown, 幾年前德國個套穿越咩dark,每一個畫面,運鏡,都係美術

學下講故事先啦王大導
咁你可以開個相反topic,我淨係表達自己意見的
再重申一次,我都好尊重王家衛
係架
都係果句 杜sir都要拍中港合拍片
我仲記得早幾年杜sir俾人讚既話 一樣好多連登仔都屌咁佢又拍合拍片
所以我只可以講 套劇真係污點黎
估唔到影視台都有盲踩王家衛既一日。

以前邊敢想像呀。
合拍來講,高海寧之戀,單身男女明顯要黎搵錢,毒戰真係拜服,仲要一大班中国電影人幫佢開路
我好理智
咁都叫盲踩
個個讚杜sir高D既回覆都有論點
反而係話王家衛高D果D回覆就講埋D勁vague既野 又講美學 又講王家衛賣到電影去外國
或者王家衛係拍佢心目中想要既野 冇理過你地睇唔睇得明
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞