始終覺得杜琪峯高過王家衛

335 回覆
817 Like 59 Dislike
鎗火太神,放逐被比下去(點解唔係呂頌賢做
之後果套無得比,題材唔同,同埋差太遠。
好多人覺得電影就係講故事
理解唔到一d抽象嘅概念

應該咁講
好多人鍾意去「理解」「明白」一套電影 一首歌 一幅畫
而唔係去「感受」

所以出現咁多 睇戲一定要有故事
聽歌要睇歌詞
睇畫要睇畫得似唔似
兩個都鍾意
有咩必要分高低
電影又唔係游水跑步

唔通joe pass同jimi Hendrix 又要比邊個手結他勁啲咩
你話無踩王捧杜都算
好哋哋拎葉念琛出嚟比做乜鳩
杜sir應該矮d
我覺得睇拍邊類型啦

拍社會問題,杜同爾冬陞係世一

拍藝術黎講 王家衛(有杜可風幫佢贏左唔小)
睇A24 d 電影
一個意識流唔係所有嘢講到明,一個貼地啲;講
故事風格唔同好難用此判斷高低
佢氹到竹聯幫先勁,東邪仲要被佢自己有份出資嘅重慶搶晒風頭(除咗香港,不過東邪喺香港咁多討論都係因為大卡士宣傳加金庸改編武俠片但出到嚟慘不忍睹而被人屌到癲)
真係幾多樣化 拍過咁多類電影
人地出到威尼斯 康城
都拎到最佳導演 攝影 服裝設計 etc

你:講咩美學呀笑撚左

井底到
盲探幾一般
但係又係為咗搵錢同埋幫契女攞影后
出到嚟個效果都唔錯
A24招牌Ari Aster啱啱先一套極度意識流嘅Beau is Afraid
吓咪撚搞笑啦
睇過早熟同埋新宿事件未
都仲未同你計連登神作門徒
一句到尾兩個都好撚正但係
杜蛇冇話冇咗邊個唔得
但係黑超冇咗杜可風死八成
佢套國際響朵作重慶森林,快拍快剪低成本小品作,由籌備到上畫用咗兩個月廿三日拍攝期偉仔都係拍攝中途搵返嚟拍咗兩個禮拜,最終衝出亞洲技驚四座,當年佢被串用人哋錢就嘆慢板用到自己錢就好快手
旺角卡門 一代宗師好睇喎
我會用不嬲高過形容
王家衛啲戲攞嘅角度好靚,真係好有電影感,唔係好識欣賞啲內容
墨鏡佬都唔係唔講故事㗎
佢可以用兩分鐘Montage講蘇麗珍同周慕雲暖味你估咁易

有時導演嗰種靈巧詩意就是其迷人之處
Tarkovsky嘅後期戲有邊個可以話睇一次就100%明
但依然無阻人沉迷當中
你話東邪2046嗰啲就話姐,重慶 花樣咁通俗易明都咁多人唔明有冇諗過係因為掛住王家衛嘅名,重慶喺外國其中一個特點係雅俗共賞
依啲咪濕鳩電影人囉
拎住老細舊錢咁fing法
佢冇後果受真係好彩有劉鎮偉依個好兄弟咋
好多人慣咗作品要有標準答案,但文藝本質就係主觀蓋過客觀,觀眾覺得係咩就係咩
但亦代表佢低成本快拍一樣拍到經典出嚟甚至依套係令到佢紅出亞洲,上面用依點否定佢能力已經唔啱
我好鍾意杜蛇好撚憎黑超佬
但講影壇地位
杜蛇拍馬都唔會追得上黑超佬
一套花樣年華
杜蛇冇一套接近到

講真其實講到尾連登仔咪又係用政治去評
你地自己問心啦
如果唔係繁花上TVB你地會無啦啦反黑超佬?
如果唔係兩套黑社會你地會捧到杜蛇咁高?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞