始終覺得杜琪峯高過王家衛

335 回覆
817 Like 59 Dislike
高佬將氣氛同人物之間嘅矛盾拉扯形造得好好
畫面又靚
的而且確係好引人入勝
由其是作為外語文藝片,觀眾唔太需要「明你講乜」
最緊要啱feel,自己腦補

同杜sir嘅取態完全唔同
冇乜可比性
黑超佬國際上受歡迎因為佢focus喺氣氛營造, 人與人之間嘅關係, 就算你唔需要理會故事背景, 語言, 對白, 一樣都會feel到感受到

所以最受歡迎一定係重慶森林, 花樣年華, 後尾“一代宗師” 因為涉及咗古典武俠精神, 民國歷史所以外國人睇落去會差少少, 需要做多啲功課先理解到
龍剛導演直頭係將粵語片現代化嘅重要人物
入門都係最出名嗰啲,七十二家房客,因為呢套係令香港粵語電影70年代復興返。67年大臺開臺到70年代頭粵語片減產甚至停產。73年嗰啲時間咁上下先有返香港拍嘅粵語電影,嗰啲就開始叫做港產片,唔係粵語片
英雄本色
除咗《英雄本色》,佢又拍過《昨天今天明天》呢啲個立意好深好沉重嘅戲,又有《應召女郎》、《她》呢啲講雞嘅戲,又拍過文藝片《窗》等等,都係勁
於是他只能做下去,一做,就由 51 歲做到 69 歲。

多年來,杜琪峯每次專訪,幾乎都被問最滿意自己哪部作品,每次他都答「冇部好,希望是下一部」,這不是 hea 答。當影迷對《鎗火》、《柔道龍虎榜》、《PTU》津津樂道,導演卻向記者坦言,對於他最追求的電影世界,自己還未真正努力過,「I mean 我冇掟低所有,淨係做一件事,拍電影,諗電影。」

如果可以,他最想擱下所有責任,自由地做這件他一生最重要的事:「我要好好去做導演,好好地拍一部我鍾意的電影,拍一部至少我作為導演我無遺憾的電影,呢個係我追求的。」

人生有限,為何還不行動?他笑著說:「有啲嘢好似未做完…未做好呀!咁未係時候囉。我自己過唔到自己嘛。」

好好拍電影是杜琪峯一生理想,鮮浪潮卻是他卸不下的責任。「我喺呢個香港出世,經歷咗徙置區,經歷咗城寨長大,經歷咗貧窮的屋企,無香港咁嘅社會,我無可能有咁多機會。」他認定,既然這地方孕育了自己,他就有責任,為下一代提供機會,觸摸到希望。「無香港,我無可能有機會做一個香港導演。而家要話畀下一代聽有希望,係好困難嘛,佢都唔信我,哈。咁要真真正正做啲嘢令佢相信囉。」他口中「真真正正做」的,就是鮮浪潮。
好撚好睇。
廣島廿八, 波斯夕陽情....龍剛導演視野比較闊
所以我都講漏,佢都係多變而高質 佢同希治閣、楚原叔嗰啲都係一樣,有時鍾意自己客串埋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞