[隱形富豪無處不在]低調置業討論區(60)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike

二手成交:灝景灣海景三房1280萬沽出 (12:15)

http://on.cc東網專訊】利嘉閣地產皇牌屋苑分行首席聯席董事何振榮透露,青衣灝景灣5座高層A室,實用面積約853方呎,建築面積約1,054方呎,三房連套房及儲物室間隔,外望海景。原業主開價1,300萬港元,經議價下減價20萬元,以1,280萬元交吉售,實用呎價約15,006元,建築呎價約12,144元。

據了解,原業主於1999年6月,以約503萬元買入上述單位,帳面獲利約777萬元,賺價逾1.5倍。

資料顯示,灝景灣8月份至今暫錄3宗二手成交個案,平均實用面積及建築面積呎價分別約15,053元及11,554元,而現時屋苑約有30個買賣盤提供,入場費約800萬元起。

http://m.on.cc/nc/fin/20170826/20170826121505fi.html

加息消化晒,2004-2007年加緊息,去到6、7厘,樓價一樣上緊,去到08雷曼爆煲,樓市跌得唔多,冇股市跌得勁,加息除非去到1X厘,否則唔係樓價跌嘅主要原因,何況聯署局講咗加盡3厘,都唔知幾多年嘅事,玩吓手經濟唔得又QE都唔奇

現在其實他們都在推高緊國債上限,仍是不斷印銀紙,搞高息仲令他們頂唔順

QE唔會返到轉頭,融入到經濟各部份,連摩連奴都話球會買人不斷新高價,唔健康,大球會大把錢,通貨膨脹令收入大增,死細球會嘅啫

睇吓香港M3,有多冇少,咁邊有得大跌?

另一樣就係,如果高息樓價低,低息樓價高,分別只係銀行定發展商賺,冇比少錢嘅,樓價高反而上車易,係首期,搞得掂供上五年已安全,人工加晒,低息冇點加,轉按揭著數多,唔買都要租,喺度等加息大跌執平貨懵嘅,估唔到價有冇本事抬幾球cash買先?

求屌醒,部notebook 買落三年,愈來愈廢,想換imac27,換唔換好?閒時打下文件打下fm咁 唔買就可以每個月慳返1k儲埋佢
求屌醒,部notebook 買落三年,愈來愈廢,想換imac27,換唔換好?閒時打下文件打下fm咁 唔買就可以每個月慳返1k儲埋佢

換啦換啦

有有巴打有相熟信得過AA介紹
想入票喜遇,但唔想去到示範單位比班MK圍

換啦換啦

直接搵發展商?
買唔到全城又要搵下4小龍d盤

少盤

aa打過黎話愉城有間低層交吉
價錢都ok但我覺得比起周邊好似好舊咁

幾錢?

直接搵發展商?

可以咩?

換啦換啦

直接搵發展商?

可以咩?

係囉可以咩?我意為一定要有AA跟

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞