[隱形富豪無處不在]低調置業討論區(60)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
好耐無入黎
大陸層樓有人出180萬 諗緊放唔放
我老母話 黎緊有地鐵站 又起緊個大商場
又有2間小學係到 唔知放唔放好

係香港住緊
賣左佢 可能做下人仔定期 睇下買唔買到香港樓
買左1年多d 放左既 有40~50萬人仔執

佢仲有個plan 係東亞 +2 按
平D 息

全期p-3 應該唔難過喎
算抵屌呢個plan

佢仲有個plan 係東亞 +2 按
平D 息

全期p-3 應該唔難過喎
算抵屌呢個plan

其實同正常銀行6成 hkmc 2年有乜分别?
仲高息左wor
東亞借得俾你就肯定要連2按一齊壓測,HKMA 要求黎

睇嚟「機界原種」呢位連登仔想買樓想到癡咗線,日日出廢post

好似之前啲post入過嚟問裝修嘢嘅,呢條友一向玩膠可能流嘢

咁早晨
btw
世上太多人要靠forum拎存在感啫

早睡早起去跑步呀,一星期跑五到六日,3-4公里,keep住唔好再肥,呢2年幾肥咗好多呀

我已放棄治療

【發展洪水橋】恒地要求增加區內住宅地積比兩成

城規會最新資料顯示,洪水橋及廈村分區計劃大綱草圖收到119份申述,當中區內地主之一的恒地(012)相關人士要求增加住用建築地積比率20%,又要求把物流設施和企業及科技園的地積比率從5倍增加至8倍。同時,於廈村擁有土儲的中信泰富地產,反對將規劃區27A區地帶作公共房屋及資助出售房屋發展。

已多次被否決轉作住宅發展的沙田神召會學院重建項目(現為香港聖經研習中心),申請人恒隆地產(101)相關人士提交修訂,住宅單位數目由390伙,減少30伙至360伙。不過,項目其他發展參數不變,仍然是興建兩幢33層高住宅,總樓面維持約28萬方呎。

西貢濠涌毗鄰匡湖居的一幅住宅用地,申請人基於2010年獲批作綜合住宅發展的方案,申報延長展開發展的期限,以繼續進行換地申請。項目地盤面積約6.57萬方呎,擬議興建13幢洋房,總樓面約2.63萬方呎。

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=57127924&category_guid=7015342&category=instant&issue=20170825

//洪水橋肯捱上八年十年,一定有水位,之前睇過區議會及城規會發展計劃,老實講搏佢唔搏屯門碼頭港鐵站,潛力高啲

好耐無入黎

係香港住緊

好耐無入黎

係香港住緊

介唔介意講邊頭,廣州深圳就老虎蟹咪放住 屋企人又係喺廣州都有樓,又係買咗一兩年昇一倍
仲有人仔都唔知會唔會又再貶啲,啲高息補唔補到,有無其他清可以講下

好耐無入黎

係香港住緊

介唔介意講邊頭,廣州深圳就老虎蟹咪放住 屋企人又係喺廣州都有樓,又係買咗一兩年昇一倍
仲有人仔都唔知會唔會又再貶啲,啲高息補唔補到,有無其他清可以講下

好耐無入黎

係香港住緊

所以屋企人後悔緊無能力再買大啲
大陸大城市昇得癲過腥港好多,一年多一倍
澳門樓咁化學,啲業主會唔會賣走佢過嚟香港買呢?

澳門樓咁化學,啲業主會唔會賣走佢過嚟香港買呢?

馬交野真是又貴又唔正 他們無咩強制驗樓、驗窗等等等 三四十年的樓殘到....

加息消化晒,2004-2007年加緊息,去到6、7厘,樓價一樣上緊,去到08雷曼爆煲,樓市跌得唔多,冇股市跌得勁,加息除非去到1X厘,否則唔係樓價跌嘅主要原因,何況聯署局講咗加盡3厘,都唔知幾多年嘅事,玩吓手經濟唔得又QE都唔奇

你有道理的,其實買樓現在是投資物多過自住

不過他們唔買樓,都要租,個人預料一些租值低過一萬的都是被人狂搶,推升番個租值,其實可能只是睇租值升得快定息升得快

加息消化晒,2004-2007年加緊息,去到6、7厘,樓價一樣上緊,去到08雷曼爆煲,樓市跌得唔多,冇股市跌得勁,加息除非去到1X厘,否則唔係樓價跌嘅主要原因,何況聯署局講咗加盡3厘,都唔知幾多年嘅事,玩吓手經濟唔得又QE都唔奇

現在其實他們都在推高緊國債上限,仍是不斷印銀紙,搞高息仲令他們頂唔順
好耐無入黎

係香港住緊

所以屋企人後悔緊無能力再買大啲
大陸大城市昇得癲過腥港好多,一年多一倍

現在其實他們都在推高緊國債上限,仍是不斷印銀紙,搞高息仲令他們頂唔順

純緒個人睇法,不喜勿插

個人覺得股樓是互相幫扶的,近排港股其實好多人賺到大錢,所以未來半年樓市問題真是不大,可能穩中有升

照現在市況,我自己覺得在基本因素全面轉好下,都是大漲小回,甚至會破2007年頂,但營造的時間可能還有半年以上,直至下年三、四月,到再下一期下年八、九月如果真是唔好,可能先至引發股災,
況且計時間,感覺個股市市況都似2006年,今年唔會爆,如果走法無變,應該頂到2018年先見頂。

在股市在未來半年未見股災下,所以我覺得樓價直至2018年中都是安全,但因為我估下半年股災,樓價可能在那時閃跌一陣,但其實香港市場個估值暫時未算太貴,所以都是跌完又升,樓價一樣,所以2019年又再慢慢起返
純緒個人睇法,不喜勿插

個人覺得股樓是互相幫扶的,近排港股其實好多人賺到大錢,所以未來半年樓市問題真是不大,可能穩中有升

照現在市況,我自己覺得在基本因素全面轉好下,都是大漲小回,甚至會破2007年頂,但營造的時間可能還有半年以上,直至下年三、四月,到再下一期下年八、九月如果真是唔好,可能先至引發股災,
況且計時間,感覺個股市市況都似2006年,今年唔會爆,如果走法無變,應該頂到2018年先見頂。

在股市在未來半年未見股災下,所以我覺得樓價直至2018年中都是安全,但因為我估下半年股災,樓價可能在那時閃跌一陣,但其實香港市場個估值暫時未算太貴,所以都是跌完又升,樓價一樣,所以2019年又再慢慢起返

純緒個人睇法,不喜勿插

【發展洪水橋】恒地要求增加區內住宅地積比兩成

城規會最新資料顯示,洪水橋及廈村分區計劃大綱草圖收到119份申述,當中區內地主之一的恒地(012)相關人士要求增加住用建築地積比率20%,又要求把物流設施和企業及科技園的地積比率從5倍增加至8倍。同時,於廈村擁有土儲的中信泰富地產,反對將規劃區27A區地帶作公共房屋及資助出售房屋發展。

已多次被否決轉作住宅發展的沙田神召會學院重建項目(現為香港聖經研習中心),申請人恒隆地產(101)相關人士提交修訂,住宅單位數目由390伙,減少30伙至360伙。不過,項目其他發展參數不變,仍然是興建兩幢33層高住宅,總樓面維持約28萬方呎。

西貢濠涌毗鄰匡湖居的一幅住宅用地,申請人基於2010年獲批作綜合住宅發展的方案,申報延長展開發展的期限,以繼續進行換地申請。項目地盤面積約6.57萬方呎,擬議興建13幢洋房,總樓面約2.63萬方呎。

http://hkm.appledaily.com/detail.php?guid=57127924&category_guid=7015342&category=instant&issue=20170825

//洪水橋肯捱上八年十年,一定有水位,之前睇過區議會及城規會發展計劃,老實講搏佢唔搏屯門碼頭港鐵站,潛力高啲

純緒個人睇法,不喜勿插

QE唔會返到轉頭,融入到經濟各部份,連摩連奴都話球會買人不斷新高價,唔健康,大球會大把錢,通貨膨脹令收入大增,死細球會嘅啫

睇吓香港M3,有多冇少,咁邊有得大跌?

另一樣就係,如果高息樓價低,低息樓價高,分別只係銀行定發展商賺,冇比少錢嘅,樓價高反而上車易,係首期,搞得掂供上五年已安全,人工加晒,低息冇點加,轉按揭著數多,唔買都要租,喺度等加息大跌執平貨懵嘅,估唔到價有冇本事抬幾球cash買先?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞