[隱形富豪無處不在]低調置業討論區(60)

1001 回覆
3 Like 1 Dislike
睇嚟「機界原種」呢位連登仔想買樓想到癡咗線,日日出廢post

好似之前啲post入過嚟問裝修嘢嘅,呢條友一向玩膠可能流嘢

咁早晨
btw
世上太多人要靠forum拎存在感啫

早睡早起去跑步呀,一星期跑五到六日,3-4公里,keep住唔好再肥,呢2年幾肥咗好多呀

Vic 巴勁
呢個恆心我覺得好難

樂悠居530萬中層2房買唔買得過

就咁問大家好難答你 睇向咩方向,同埋最緊要你鐘唔鐘意

現在其實他們都在推高緊國債上限,仍是不斷印銀紙,搞高息仲令他們頂唔順

QE唔會返到轉頭,融入到經濟各部份,連摩連奴都話球會買人不斷新高價,唔健康,大球會大把錢,通貨膨脹令收入大增,死細球會嘅啫

睇吓香港M3,有多冇少,咁邊有得大跌?

另一樣就係,如果高息樓價低,低息樓價高,分別只係銀行定發展商賺,冇比少錢嘅,樓價高反而上車易,係首期,搞得掂供上五年已安全,人工加晒,低息冇點加,轉按揭著數多,唔買都要租,喺度等加息大跌執平貨懵嘅,估唔到價有冇本事抬幾球cash買先?

睇嚟「機界原種」呢位連登仔想買樓想到癡咗線,日日出廢post

咁早晨
btw

早睡早起去跑步呀,一星期跑五到六日,3-4公里,keep住唔好再肥,呢2年幾肥咗好多呀

Vic 巴勁
呢個恆心我覺得好難

咁早晨
btw

Vic 巴勁
呢個恆心我覺得好難

如果放左層大陸樓 有2球現金
你地會點做
唔上唔落 依家

有盤?你唔買我買

咁早晨
btw

Vic 巴勁
呢個恆心我覺得好難

如果放左層大陸樓 有2球現金
你地會點做
唔上唔落 依家

你其他情況是點,收入是點,住邊區?

否則無可以畀好具體建議

咁早晨
btw

Vic 巴勁
呢個恆心我覺得好難

咁早晨
btw

Vic 巴勁
呢個恆心我覺得好難

香港股市值得長期持有唔多,人人投機,港交所一大堆垃圾推上板谷業績,又唔保障老散,睇吓翠如BB股就知,剩抵好啲有長期持有價值嘅股票價錢唔平,經濟好樓市唔火有鬼,收租佬股市揾到又投入樓市新聞有報

個人愚見分享

股市果堆莊家,推高散完貨就換返比較優質既實質資產屯積,香港來講就係工商廈、舖、樓,除非有其他風險更低但回報高既投資項目。

係呢個情況下資產都係歸邊,唔買要租既就好似俾人揸住春袋一樣,長久下來貧富差距只會愈來愈大。

除非資產泡沫爆破,無產既人當然想洗牌,可惜中國式經濟維穩既力量太强,高就業率帶來社會安定,睇唔到政府/中央有俾失業率上升既機會,來緊會有更多基建工程去保一堆人飯碗,再經一帶一路輸出人力物力資源去參與國,之後應該會有更多政策。

總括而言,如果代入政府/當權者思維,我會希望見到個市係有上下波幅,跌都只會係有限度,彷彿有無型之手撐住,而升亦希望貼近通脹而唔係爆升。
買唔到全城又要搵下4小龍d盤

not bad

少盤

少盤

aa打過黎話愉城有間低層交吉
價錢都ok但我覺得比起周邊好似好舊咁

少盤

少盤

港島人真係情何以堪.. 屋苑個個都講緊 30-40 年樓齡了

少盤

少盤

咁早晨
btw

Vic 巴勁
呢個恆心我覺得好難

Vic 巴勁
呢個恆心我覺得好難

突然覺得原來多水果陣嘅屯門河原來幾靚

佢仲有個plan 係東亞 +2 按
平D 息

全期p-3 應該唔難過喎
算抵屌呢個plan

其實同正常銀行6成 hkmc 2年有乜分别?
仲高息左wor
東亞借得俾你就肯定要連2按一齊壓測,HKMA 要求黎

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞