伊利沙伯醫院男病人被發現鼻胃喉置入氣管2天 情況危殆

546 回覆
197 Like 18 Dislike
抽唔到就真係Xray....
你就忽啦,你估插鼻胃喉好爽呀
你試下攞枝飲筒篤落個鼻有乜感覺
呢個人工都請唔到多一倍人
出咗事唔通同你講完全冇確認位置咩
睇黎真正出事既係17號 pm 個幾轉奶
都幾撚慘低級錯誤 釘牌啦
係囉
我唔係醫護
不過睇到樓上巴打講話x ray係最準
仲要程序上好似調轉左
醫生無開x光咪追醫生
真係怕病人餓咪吊下糖水鹽水(?)
我之前入院做手術都係咁
係就係肚餓架喇
正解啦

就算CXR都只係照嗰一刻確定係中,有啲人轉頭就識妹走條喉,當刻抽到野驗到係酸就餵得啦
其實我唔係好明。
你如果真係落左胃,你點移位可以移到返去個肺度

除非你成條抽出來再插,果d應該唔叫移位?
酷刑..
10分鐘都渡日如年..
屌你老母臭西,揸車搵食呀,唔小心撞到人都要賠錢,撞死人甚至坐梗監,整𨋢起樓嗰d簽名嗰個就會上身

呢d咁專業咁嘅工點撚解我未聽過出事有人要咩飛,之前焗死細佬女嗰單睇見都燥,我屌你老母HA
醫護永遠是對的
如果食左胃藥>5.5要點?
我都覺得似咁 一係星期日張xray睇錯 但又冇理由食咁多餐先出事 唔知幾時移咗位 但最後一手上奶嗰個應該都瀨野
其實唔難
應該一開始就中既 如果唔係冇可能兩日先出事
所以中間可能病人冇意識咳左條喉/拉出左條喉
之後就入錯位 最後聽筒可能鳩聽
最後照落奶 所以咪GG
想問吓插鼻胃喉呢啲工作
通常係由E N定係R N做?
喺護老院入面係咪通常都係E N做?
做呢啲程序係咪規定要或者通常兩個護士一齊做?

另外
我見到安老院會話有保健員會喺鼻胃喉嗰度餵奶,咁佢會唔會冇護士咁專業分辨到有問題?
直送火葬場環保
會唔會 Slip out 左是旦對返入去對錯左
已經對全香港所有公院護士失去信心,上星期目睹過有個阿伯做完手術上嚟隻手紅晒腫晒,但病房幾個護士竟然開到口話好驚,唔知點去處理個情況,剩係敢call醫生
都未必
我當你星期日夜晚9點上奶,星期二凌晨就要cpr
中間入面都係5餐奶到
要睇個病人一餐飲幾多到我見過30ml一餐都有
即係應該會有護士要被問責了
佢地咳可以咳到一大卷係個口到
唔洗用手
人手唔夠,加資源=叫加人工 政府識做啦
多數餵藥餵奶接住餵 如果大過5.5 咪做confirmation test
加到10萬,咪又係醫死人 做錯嘢 反正死人唔洗上身
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞