伊利沙伯醫院男病人被發現鼻胃喉置入氣管2天 情況危殆

546 回覆
197 Like 18 Dislike
一向都唔應該係藉口嚟㗎啦
10年前出過事,有個建議咪就係長期插嘅人要落去手術室用胃鏡插
會唔會插錯氣管,然後抽咗啲痰出嚟
認同呀有啲嘢真係要check清楚,乜嘢可以skip乜嘢,乜嘢唔可以skip係應該自己心裏有數。

即係例如有時比藥病人,三核五對,我覺得你趕時間,skip一兩步唔係唔得,但係你係咪100% sure d野岩先?係你咪去馬囉。
但係有啲嘢skip咗如果自己出錯,咁你就應該要自己孭返囉。但係如果嗰樣嘢係涉及人命嘅,你真係要問吓自己你孭唔孭得起。
其實個環境真係幾toxic
如果美國發生,應該可以賠到2億
講堅

如果有得選 我寧願意外死都唔想入醫院受折磨

淨係胃鏡我都頂唔順插乜喉物喉諗起都辛苦
插完塞鬼左點餵啫
第二個護士閪梗啦
剩聽唔試ph牌都冇
五科合格就做到護士
求求其其諗住唔會出事,咁咪奶嘢。

其實啲嘢呢就應該跟程序做,做唔到咪做唔到囉。

咁大家一齊做唔到,管理層自然就要諗方法啦。

你自己求其搵啲方法去做咗佢,但唔啱規則嘅。

表面上你好似食到個worklaod但係你管理層見你表面冇問題唔係唔會解決任何嘢。

即係有時高層升左職之後,可能都冇解決過任何管理上嘅問題,因為你細嗰班已經幫你解決咗喇嘛。用自己個牌或者職業生涯嚟做籌碼去幫高層去解決人手不足嘅問題。而且你係endanger patient safety,其實成件事好戇居。
想講吐出嚟,
打錯個扯
唔係要抽血液?
Sorry你講嘅嘢係唔會發生
你諗多咗
到時份報告就唔係咁寫
香港地要殺人 最低成本係咪做醫護
一定唔洗犯法又唔洗負責
仲有一大堆「連登免費大狀」幫你辯護
醫生:所有醫療事故同態度惡劣都係因為人手不足,做到我哋無停手 

政府:ok,咁我輸入大陸醫生
醫生:咁唔得喎,大陸醫生英文又唔識,到時收紅包先肯做嘢 

政府:ok,咁我輸入英聯邦醫生
醫生:咁唔得喎,英聯邦醫生廣東話又唔識,到時要翻譯先識做嘢

政府:ok,咁我增加學額
醫生:咁唔得喎,多咗人醫生質素會下降,到時產生仲多問題 

政府:ok,咁我醫療分權
醫生:咁唔得喎,藥劑/物理治療/視光師/護士質素參差不齊,到時產生仲多問題 

政府:咁你到底想點?
醫生:加多咗我哋人工,我哋就會突然間夠人手 

政府:ok,咁我加你人工,但你要負責任
醫生:咁唔得喎,我壓力大出錯好正常,而且咩手術都有風險
連登仔:啱啊!病人抵死,家屬無理取鬧博同情
醫生:多謝連登仔護航,我可以hea 做月入百萬un un腳,又唔使驚俾人告

上面條賤種擺明引戰

我純粹唔認同道歉等於有錯
但假如調查完真係醫護無跟程序做而出事故要有相應措施去改善

就係咁簡單
呢個柒頭自己做醫護唔肯認,上面先講自己每年跳point加人工

話自己唔係扮中肯柒到核爆
乜唔駛,要內部聆訊架,有無得再加人工就睇呢次
東華DSE 19分 = 社會賢達
咩叫好人推佢去 佢工作一部分嚟 點都要做
唔會叫佢直接瀨 都係要推佢去廁所架啦 但根本唔洗當眾多口講埋呢啲閪嘢囉 真係唔得嘅咪入廁所叫個阿伯用尿片

定你想講人老咗又冇錢就係咁冇尊嚴
入公院就預咗明 完全理解
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞