伊利沙伯醫院男病人被發現鼻胃喉置入氣管2天 情況危殆

546 回覆
197 Like 18 Dislike
而家公院斷層好西利啲junior根本唔夠經驗又冇人教。

佢地call 醫生先又有咩問題? 如果係冇經驗嘅護士真係俾醫生診斷先好啲,好過佢9嚟
屌你老母
話時話以家係醫院入面D 復康店 賣條silicone R/T
X 光好撚難睇
兩日先發現,呢獲真係冇得兜
其實如果佢唔call醫生你先驚
(大把人睇到當睇唔到 完全唔inform)
做完手術腫撚晒
好明顯關個手術事啦
護士又唔係醫生
點撚知佢因為咩事而腫
仲有餵之前唔係要抽胃液咩?
呀傷口RN 幾時入黎機械式回應下件事 追咁耐POST都冇入黎
正常第一步就係抽胃液
抽唔到先聽
Illegal做法 見過有senior會打少少水入去 再抽返出黎
之後通常都會ph paper轉色(如果啱位的話)
不過呢啲咁risk嘅 我唔會做
餵少一餐唔會死 落錯格就一定會踩屎
其實睇完d留言都得啖笑
幾多唔係呢行既人詆毁醫護
各位同行既人睇完就算啦 唔好咁上心
果d無人中意既行業最鍾意貶低其他行業
從而增加自己滿足感。自己果行百樣錯都輕判或無罪,
自己諗下係咪真係有人鍾意你地先講啦。

講番單野,插鼻胃喉真係唔一定要照Xray囉。插完無coil係口,pH驗到岩,岩marking其實已經夠,聽聲只係一個參考(或者某啲地方practice),照CXR係for唔確定先會做。
咁叻批評果啲麻煩都拎你個行業出黎講下,睇下係咪專業先,再講下你地會唔會做錯,其實真係無一個行業係完美,你咁完美仲洗係到回覆個post?

另外成日話咩加人工就可以解決問題? 試下全民投票睇下係咪真係錯配哂,某啲行業真係需要更新d唔需要既資源?又換不必要既車,又整不必要既裝備?
跟返病房practice 啦
病房有寫咪照寫囉
唔call醫生你想D護士可以點處理
紅腫得好大機會係受感染, 仲唔call醫生開抗生素同抽血
姑娘唯一可以做到既係比粒止痛藥你
同你影定張clinical photo做record/比醫生睇
同埋安慰下你
咁佢call醫生(最重要)已經盡左責啦
第幾單啦
之前唔係已經試過
亂咁黎
2個都錯, 第2個聽診果個護士究竟識唔識架
cls
其實醫生都係無經驗的
抽胃液
好慘 個姑娘
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞