伊利沙伯醫院男病人被發現鼻胃喉置入氣管2天 情況危殆

546 回覆
197 Like 18 Dislike
我個邊就算聽到聲抽到野都要等cxr confirm先餵
試過有症插開突然插唔番
要ogd guided仲要做幾次先得
睇下醫畜既咀臉幾咁醜惡
公立醫院病房忙起上嚟唔係人咁品
每轉唔只一個病人要餵奶 忙起上嚟一個護士要餵十幾條奶
當你kick左喺一個病人度 後面十幾個就遲晒餵
然後餵完奶你又有其他routine做
遲左餵一個你就做唔切後面啲嘢
你試吓同你同事講你搞唔掂或者交俾下一更做?人地只係會叫你轉個頭自己餵返 或者俾說話你聽話你做少少野都做唔掂
當你日日係咁嘅環境下工作 自然好多人唔會跟protocol做野 最散手嗰啲甚至望一望條胃喉無乜移位就照餵
到出事問返餵嗰個佢一定講話自己跟足晒程序
但事實有冇真係得當事人自己知
公立至少4皮幾野個月都嫌唔夠
大撚把護狗成績差到係讀埋D 19 東華出黎
跟唔到protocol 做就唔好撈, 求尻其乜都唔睇就餵奶咁俾HCA做都得la
請內地醫療全面進場
利申:唔係醫護,唔係醫療行業

減一半人工少一半人嘅機會多過請到多一倍人
會死人加shift 仲要減一半人工留返俾你做真係
冇錢冇辦法
係 成鳩日插錯
留值有
等專才照顧
上庭個官一定話忙唔係理由 所以死硬
我做NGO但我支持公營機構加人工搶人
呢D 19 mentor 唔該開名
邊個話
pH先係wor
睇完xray都錯
反而醫生賴嘢多過護士
咁人會轉變唔通停留住一世都唔洗升嘅pt 25? 有幾多去到APN/M呀?

你咪又係繼續屌住做繼續對住份糧打飛機
其實好多時唔完全關人工事,有時係你個Working environment 太toxic 啲人唔想留低
呢個世界總有人懶醒貪快
除咗你回緊嗰條友之外,大部份人都覺得呢單嘢明顯係有問題?
專才
咁你嗰邊radi 咪好唔得閒?
經理事不關己 佢一句手腳慢講出黎有咩手尾可言
出起事上黎只係格主/runner落鑊,經理上庭大可以一句呢單野唔係我跟開而甩到身
你自己都有牌既 就應該分輕重
死得人既就點都要做得足
RT feeding 其實好high risk, 只不過日日都要做就無人再當佢一回事咁解
我自己做左RN十幾年,餵Ryles 我係點都做得足,真係要聽到有聲/驗到pH 先餵,唔confirm 既我情願唔餵
不過我覺得有啲嘢真係要有條底線嚮度,俾說話自己聽都係咁樣㗎啦,咁唔通寧願整死人咩?講真……

雖然我都明白你講緊啲乜嘢,所以我覺得有時啲人響公立走去私家,或者離開醫院呢個環境,可能唔完全係因為錢嘅問題,有時候可能真係工作環境或者係啲staff 太過惡劣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞