伊利沙伯醫院男病人被發現鼻胃喉置入氣管2天 情況危殆

546 回覆
197 Like 18 Dislike

然後啲人見到姑娘扶阿伯去屙尿
又會屌個姑娘唔幫醫生手做野搞到自己要等咁耐
即係真係可以由個胃咳到上個
epiglottis 果個位,再入錯格?
抽胃液
驗pH
啱數先落奶

兩日好癲
又係啲支那閪醫護?
重點係推佢去廁所
你要搵人睇住佢先得
如果個個病人都咁做 邊夠人手
更何況A&E唔可能搵人去睇住個病人去廁所
睇返上面啲留言 又未必
笑咗不過責任上醫生先係做diagnose 嗰個,佢都唔肯定唯有佢再call senior
小姐姐RN
其實第一次餵係唔中的話已經死左
唔死都一定因為肺炎發燒/血氧下降先
正常一日量4次維生指數一定知道
所以好大機會係最後一次餵既時候移左位

特別係silicon款 勁軟淋淋
見過d patient咳到條喉喺個口度coiling咗
變相下半段就縮短咗
醫畜唔要光環 露出真面目了
保險咪cxr 但唔一定有
尤其係cns同老人院一定冇
細醫院有時都未必有咁多portable
Pop sound + ph + No coiling in mouth已經99%肯定
擔心咪一路餵一路夾手指睇有有drop spo2
見過再舊一水護士直接倒10cc水落r/t 睇有冇bubbling

正常插果唔一定confident 先餵
但之後下手餵有冇散手偷懶就唔知

利申:9up
雖然我唔係姑娘,但係我知有d醫生真係有少少燥狂。不過講真,條命嚮你手,佢再燥你都要call佢架啦....如果真係搞唔掂。
咁個手術係surgeon做緊係叫個surgeon黎啦
呢樣同nursing都無關嘅
如果你係吊條TPN出事就佢自己搞返啦
但唔係下下都抽到
咪whoosh
Whoosh 都無

可能要撐大個口睇

有啲”illegal ”既方法係照打少少水入去
睇吓個病人有冇咳

咳即係移左位
唔好fake人啦
幾年前guideline就改咗聽聲中唔計
而家出咗事你話你聽聲就餵你死硬
跟返病房practice 啦
病房有寫咪照寫囉
保險咪cxr 但唔一定有
尤其係cns同老人院一定冇
細醫院有時都未必有咁多portable
Pop sound + ph + No coiling in mouth已經99%肯定
擔心咪一路餵一路夾手指睇有有drop spo2
見過再舊一水護士直接倒10cc水落r/t 睇有冇bubbling

正常插果一定confident 先餵
但之後下手餵有冇散手偷懶就唔知

利申:9up
X ray唔係must
詳情請睇guideline
咪就係
關護士咩事
又唔係佢落刀又唔係佢開藥斷症
呢個世界真係咩都可以發生
可能係學店學生
我諗我明你講咩

thx
有要同你申報? 你咩學歷咁巴閉
堅決支持香港特區政府依法治港 勿讓一少撮人破壞香港
Whoosh 唔可以used alone
但可以combine埋其他一齊用
例如 check marking 同coiling

2023年12月既guidance 入邊有張pathway 有提到話上面嘅方法雖然唔reliable
但如果冇at-risk factor for gastric tube misplacement
係抽唔到PH嘅情況之下係可以照用
如果Clinical judgement 係 convincing of gastric tube
placement
係可以照餵奶

同埋PH 個range 唔係4.5到5.5
<=4.0都得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞