伊利沙伯醫院男病人被發現鼻胃喉置入氣管2天 情況危殆

546 回覆
197 Like 18 Dislike
伊利沙伯醫院發生醫療事故,一名需要接駁鼻胃喉餵食的61歲男病人,事隔兩日後被發現鼻胃喉被置入氣管,病人目前在深切治療部留醫,情況危殆。

院方表示,涉事骨科男病人,須經鼻胃喉輸注營養奶,護士星期日中午按既定安排,為病人置換新喉管;同日晚上另一名護士以聽診確認喉管位置,並開始恢復輸注營養奶,再為病人安排進行X光檢查。
不過病人在星期二清晨情況突然轉差,醫生急救時在病人左支氣管內發現鼻胃喉,立即將喉管取出,並將病人轉往加護病房密切監察情況。

院方表示非常重視事件,並感到十分難過,已約見病人家屬詳細解釋事件及致歉,將提供一切可行協助。醫院亦已透過早期事故通報系統向醫管局通報事件,亦會成立根源分析委員會,調查事件成因。

人有失手,但一個錯啫,兩個都錯嗰下厲害。究竟有冇真係睇清楚架
加人工啦

正確答案一定係引入外勞
有咩可能
實有人要落鑊
即係d營養奶入肺入咗兩日?
2日
係咪有學生 餵左
個次序掉轉咗

好多醫院都係X ray confirm 左先會批准繼續餵

點解QE係餵完先照Xray

係個ward 無規定R/T 一定要照Xray定點 ?
又死一件社會累贅
條喉咁長,正常點會無啦啦去咗氣管,你話咳都唔會咳到移位啦,即係一開始已經插錯

但無理由兩日先發現,如果去咗氣管,一餵奶已經咳晒出嚟啦,同埋X光咩情況先會令人以為插啱
又係班醫蓄
再為病人安排進行X光檢查

X光都睇錯咗?
個次序有冇咁ON9呀
即係抿左屎先痾?
同日晚上另一名護士以聽診確認喉管位置,並開始恢復輸注營養奶,再為病人安排進行X光檢查。

錯左啦,guideline係做完CXR先可以落奶
我地連登仔一定支持醫護
X ray係程序姐,你插完,望下個喉嚨,聽下有冇聲,抽下胃液,都99%肯定插得啱唔啱
用鼻胃喉同折磨人冇分別,可惜臭港唔興整胃造口
點會無規定,CXR係golden rule黎
係畜生
同日晚上另一名護士以聽診確認喉管位置
有機會有d醫院冇規定一定要照X ray
只要驗咗pH同埋whoosh test 有聲就可以繼續餵

最後餵咗兩日
有一個護士發現個病人好似唔對路
例如SPO2 係咁跌,或者嘔返啲嘢出嚟
先至安排照X-ray
醫畜死全家
有啲有經驗嘅護士喺喉嚨望望就會落奶
Aspirations 唔知?
照埋X光都搞唔掂?
唔是

以前出實習有d醫院係唔使

部份部門好似CNS或者診所插都唔使
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞