冷氣討論 (13)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
睇左,定頻黎
如果1匹 每日開10個鍾 電費金唔金
tkt巴打上年聽你建議裝咗63zr
最近開始部機開著無耐會有啲類似氣泡聲(卜卜聲)
一熄機就會停聲, 等一陣重新開機再就果一日唔覺再有
但第日開機又有機會出返呢種聲loop
想知係咩問題?
係呢種聲 好相似 一樣都係卜卜聲+夾雜住水流聲咁上下
有氣上番排水管如果係呢啲聲. 淘個隔氣
又或者你YouTube 段聲再聽
下次再出現果陣我錄俾你聽
但我自已覺得你俾果條片既聲音已經有九成相似
如果我唔理佢會唔會有咩大問題隱憂
暫時只要熄一熄部機等陣再開就多數果一日都唔會再有呢種聲
咁奇怪嘅…
你條室內機排水管同室外機排水管都係最後同一條喉落大廈去水?
係 兩者個排水管都會分別駁落同一條大廈去水喉
如果我無理解錯
室內機一條排水喉接去大廈去水喉, 室外機由機底一條駁過去大廈去水喉
以上述聲音都係暫估有氣在排水管回流.

可以解釋到一開機無,等一排開始有抽濕水流出時流到排水管就會有聲.

你結果買左乜機除63zr
你頭先俾第一條片啲聲同水聲似啲
第二同三條片佢地嚴重過我好多 我無響得咁密同咁大聲既水流

除咗63zr仲有買25zsxh
部25zsxh用耐咗都發現有個小問題
佢有兩塊導風板 大果塊上下擺動果陣係有雜聲
特別人手摸落去係感覺到有震動 雖然唔係話好大聲但靜既環境下會覺得好煩
所以我都近乎無再用佢個自動左右上下送風
改用3d auto送風,塊導風板擺動既次數少好多/近乎唔郁咁濟
明,步進馬達好易,尤其靜. 仍在保養時試向代理更換步進馬達. 可能會有改善.
同有牌子stepper motor 外加了少少隔音綿. 我唔記得邊隻.
1匹冷暖窗口機, 睇中左P記CW-HZ90AA
除左呢款仲有冇其他選擇?
大家咪幫襯保力輝冷氣
仲有個名 小孩先生冷氣屋
做野求求其其咁 夠擔死R22換R32話用返舊喉 d生口開到求求其其咁 最後要搵人執手尾
好心做唔到唔識做就唔好話做到啦
鬼鬼鼠鼠咁係到偷裝修佬舖地板d膠板
柒撚到咁仲好意思係連登r生意
Tg [url]@Winning242[/url]
Rasonic 樂信 Inverter Ultra 1匹變頻淨冷窗口機 (無線遙控型) RC-HU90A

一匹變頻淨冷樂信係咪呢部最抵玩
大金最扑街,壞咗直接買嗰部仲唔使勞氣
下次你1001 開post 自己加上去
睇埋佢嘅樂信版。
呢部點睇?

樂信 RC-HU90A
HU係淨冷,RC-HZ90A先係冷暖。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞