冷氣討論 (13)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
Coil 過水
機要排水.
排水應該正常 上個月check過。可以再check
Coil相要聽日 thanks 巴打
廳: Panasonic 2匹變頻冷暖窗口機(新裝)

房1: Toshiba 1匹定頻窗口機(10年以上)

房2 :Rasonic 3/4匹定頻窗口機(2-3年)

同老母傾開…自從廳換咗新機…夜晚2老瞓覺…就唔再開2個房冷氣(2老分房瞓)…直接齋開廳冷氣瞓直到瞓醒…

想問下意見…齋開廳冷氣瞓覺…2個房各自開冷氣瞓覺…邊個方案會慳電d呢?😂😂

thanks
想問下巴打 新個部樂聲靜唔靜 你廳幾尺同夠唔夠凍 諗緊係買2匹格力 定 2匹樂聲新型號
新裝嗰部舊款嚟既(CW-HZ180ZA),聽講依家出到AA,廳180呎左右,個人覺得都算靜(無開silent mode),都算夠凍(只開25度 + auto出風)

ezone有篇文講開auto出風慳電過開1格出風,唔知堅定流🤔🤔
唔該巴打煩緊p記 定格力
高風低頻
換新機嘅時候我叫2老放膽開…變頻冷氣好慳電…老母真係火力全開…每日新機1700開到0600…心諗你2部房冷氣做乜鳩
格力分體機係大陸時用過…用咗10幾年都又凍又靜…香港賣嗰啲格力我就唔知喇
我都想知…新嗰期電費單未出
買俾工人用窗口式3/4 有咩推介?
大舖買定電器舖仔買好?
thx
Update?
睇自己要求.
抽濕P
制冷G
3/4匹窗口式定頻 & 變頻有咩牌子介紹?
師傳上來開機殼在發泡膠上貼左軟膠

但情況無改善 訓訓下又係"啪"一聲

可以點處理?
唔該哂巴打 兩個牌子窗口機 係唔係差唔多嘈我知比唔上分體
想靜同襟用
Update: 今朝叫清左下裝水tray, 叫做有流唔少黑色嘢出嚟
環境所限,冇得拆出嚟洗 叫由下而上灌水洗左個tray。
機就正常出/去水。今日個製冷好少少,出風量同平時一樣,好飄忽。一個鐘內平均一半時都係得風,唔凍。
另外想問吓散熱片上邊嗰條感溫銅條(應該係咁叫) 我見到佢都氧化晒,有層氧化物包住,係唔係要攞沙紙磨一磨佢?
Coil相如下
教左你
相開左機未?同室外相?

無理由得一半時間係凍,咁壓縮機正常長著. 整個coil 凍,左銅管有水無霜.

唔識你換機無法,但記得封住個頂
制冷電機,抽濕重工(泰國先後中國). 唔電機就東芝(二匹冷暖東芝)
以上已盡計少臭

其實今年講完.
每次不斷重覆我都悶.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞