冷氣討論 (13)

1001 回覆
2 Like 1 Dislike
想請教下 和階式居屋窗台裝唔裝到一般分體式 定要窗分
有間房60呎 想裝窗口式 係咪3/4匹就夠?
另一間房90呎 想裝分體式 呢間應該要1匹?
另外廳220呎 打通左少少廚房大約30呎 想裝分體式 要用幾多匹
以上有無推介
同埋如果真係得窗分先夠位 窗分係咪最多得2匹
初試校23度唔係好夠凍 今晚試下20先
靜少少啦 唔係真係超靜
對比本來十年前舊機咁真係聽唔到有壓縮機聲 但風扇聲校最大就幾嘈 中就OK
有冇窗口分體式介紹
巴打你有無窗台? 我見話有窗台唔岩裝
lm
Thanks!
決定買:
三菱電機 MSZ-GS18VF 2.0匹 變頻冷暖 x1
三菱重工 SRK25MWKH1 1.0匹 變頻冷暖 x1
爬過下文, 而家問緊超源X 價
有冷氣機平台
剛剛換變頻冷氣
想問大家係唔係用遙控關機已經可以?
如果插蘇位有開關制都唔需要用?
SRK35ZSh
Srk71zrh size 你要reconfirm
唔得
Ras-24j2kv or p 24
呢個420 choice only
Size same as catalogues?
或可能 更大的如果open kitchen srk80zr
到時收樓度下先
2匹420係咪唔建議?
我見最細隻最易放到應該東芝果隻
同埋想問下係咪最緊要係高闊d人係咪照突出去?
講完又講

和諧廳最少大二匹.
大房匹半
和階式居屋個冷氣窗台好夠高,2匹以下嘅傳統機基本上都裝到,不過你都要度清楚塊玻璃有幾高,部機連腳總高度唔可以高過塊玻璃,否則裝到都好麻煩。
如果係左右突少少最多都係落雨打落機身會嘈,如果係想⼀個冷氣位打直裝兩部就睇吓有無鄰居係咁裝先
71、80部外機應該裝唔落,63已經係預好盡。
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2509252542656630&locale=zh_CN
除非佢可以裝喺窗口下面個簷篷位而管理處唔出聲。
房署指引
Please check out 和諧式
Yes, 三菱話係唔同前機條喉既size, 跟番catalog 裝就無問題
純粹我估係雪種壓力問題 ,要用黎做果個制冷效率

Btw thx TKt巴
好想知個師傅表情
部機連腳高度係咪睇番官網三圍就得
另外我見三菱重工闊度有括住加個數 例如800(+71) 即係要計埋?
我一個窗台裝一部咋 不過驚打橫會突
下面巴打貼左房署指引原來預你突
不過突左出黎如果簷篷遮唔到果part 洗唔洗加防響墊 會唔會影響散熱
通常機裝在右手就ok 啲. 凸喉蓋.
我就係講呢個位

有啲屋邨係可以咁裝,唔知新嗰啲有冷氣位仲俾唔俾咁裝啦
+71係喉蓋,你睇返官網有尺寸圖,之前我都post過。
舊屋就係大金,
今次新屋轉用重工同樂聲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞