最近睇緊邊套韓劇? (82)

1001 回覆
6 Like 2 Dislike
KBS週末劇 美女與純情男 第24集全國收視率17.0%
MBN週末劇 世子消失了 第18集全國收視率4.094%
JTBC週末劇 雖然不是英雄 大結局(第12)集全國收視率4.858%,刷新自身最高收視紀錄。

JTBC《雖然不是英雄》收視率推移:
01 3.289%
02 2.985% 🔻最低
03 3.168%
04 4.056%
05 3.883%
06 4.178%
07 3.480%
08 4.248%
09 3.613%
10 3.734%
11 3.838%
12 4.858%🔺最高 ​​​
https://lihkg.com/thread/3715633/page/1
開左connection.......打少左個主演
韓劇 畢業 有無人睇?
老師鐘意學生 好令人有幻想
利申未睇
係李Sir追返Miss先架

上映首週連損益點六分之一都沒有,朴寶劍+裴秀智+湯唯+崔宇植+鄭裕美 全明星陣容

金泰勇時隔13年推出的電影 4年前拍的倉底電影
從預告、到海報、再到正片 全都反響不好
其實韓國電影或者韓劇幾時肯畀多啲資源喺劇本度
而唔係用哂啲製作費去班星級演員度
問下Netflix/D+
所以出左套 名校的階梯
呢套嘢連大陸人都話垃圾過大陸劇

咁應該係好垃圾
【多圖】韓國翻拍版台灣電影《那些年,我們一起追的女孩》公開了主人公的形象照,大家喜歡振永&多賢這個組合嗎?

由B1A4鄭振永與TWICE金多賢合作的全新電影《那些年,我們一起追的女孩》公開了兩位主角的同框合照,也宣佈了將在本月正式開拍,令粉絲們期待不已。

《那些年,我們一起追的女孩》講述18歲且不夠成熟的稚嫩少年-振宇(振永 飾),歷經無數日子才向善雅(多賢 飾)告白的初戀故事。

原版的電影是由柯震東和陳妍希飾演主人公調皮學生柯景騰和優秀學生沈佳宜,當時韓版選角完成時,也引發了韓網熱烈的討論。

振永表示:「很高興能出演一部我非常熱愛的作品,也會盡力保持電影的感性。」多賢也表達了自己的決心,她說:「很榮幸能出演這麼出色的作品,在大銀幕上和大家見面,心情是非常興奮激動的,我也會努力與前輩們配合,創作出最棒的作品。」

https://www.koreastardaily.com/tc/news/153635
依套會唔會仲伏過韓版想見你
又一次選角失敗
拍黎sell名牌衫
sell海外人最鍾意睇嘅財閥生活
所以劇本寫成點唔重要
國際OTT入侵韓劇
其實係糖衣毒藥
為左迎合國際市場
推班演員做國際明星
拍到啲劇不倫不類
但推高哂成班電視劇演員嘅片酬
韓影市道唔好 國際賣埠不算很好
但電視劇片酬越推越高
忠武路都係睇錢 所謂降級拍電視劇 實情提高片酬

connection 劇本卡士唔差
但冇國際OTT買 連Viu都唔要
只係因為男女主唔係韓流演員
冇國際OTT買
即使依家收視唔錯
SBS或製作公司都未必賺到好多錢
因為靠廣告費唔夠回本

然後製作公司寧願搵韓流演員拍新劇
就算劇本差啲 收視差啲 演員收貴啲
只要有國際OTT買
起碼回到本 甚至有錢賺

已出現犧牲者
1. 二線電視劇演員 一係失業 一係轉拍日日劇 KBS週末劇
2. 之前大量倉底劇冇人買 製作公司回唔到本 變左依家係等有OTT 電視台肯買先開拍到 所以有班幕後工作人員要等開工

除非韓劇爆煲
否則解決唔到
觀眾都有份做成
第三屆青龍電視劇大賞
第一次網民投票時間從6月10日-6月25日,候補作品以OTT製作或投資的作品。
目前名單是首輪提名,將綜合專業評委、網民投票、記者投票結果,選出最終候補名單,頒獎禮將在7月19日舉行。 ​​​

Netflix
獵犬
絕世網紅
D.P.2
假面女郎
走進你的時間
盜賊之歌
李斗娜
精神病房也會迎來清晨
甜蜜家園 2
京城生物
先山
殺人者的難堪
炸雞奇遇記
寄生獸:灰色部隊
末日愚者
The 8 Show

TVING
殘酷的實習生
運氣好的日子
死期將至
LTNS
金字塔遊戲
我光明正大地想成為灰姑娘

Disney+
刑警錄2
Moving
漢江刑警
最惡之惡
Vigilante
原聲帶2
殺人者的購物中心
篡位
支配物種
三食叔叔

Wavve
交易

Coupang Play
少年時代
Hide

LG U+
High Cookie
天黑了
聖水洞之吻
邊鬧邊睇
但陣容好屈
大cast同高銷售額係無直接關係
拍完幾年再拖足咁耐先上多數都票房仆街
如果內部製作睇完成品係好嘅話實快啲推出嚟上咗佢 而家擺咗幾年咩熱度都冇晒 更加冇可能只靠cast吸引人睇
故事質素唔差嘅,搵idol嚟做會易啲
畢竟佢哋喺kpop 出道多年,咪當試另一條路
呢套有成幾個韓流大星 但連海外都唔上
應該本身已經唔睇好
https://www.instagram.com/p/C8BljT7ub0v/

徐康俊 確定出演MBC新金土劇《Undercover High School》男主,明年上半年播出。

徐康俊飾演偽裝成高中生潛入學校的鄭海成一角。

該劇講述隱藏國情院要員身份,偽裝成高中生潛入的男人在學校生活中與朋友們團結起來,成長而痛快的喜劇。

由《真正勝負》林永彬編劇執筆。 ​ ​​​
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞