一百年前真係地獄黎

684 回覆
2386 Like 66 Dislike
唔係
係我對上幾代都好窮,搵唔到食
天真到
“Hard times create strong men. Strong men create good times. Good times create weak men. And, weak men create hard times”

而家正正係去到第三尾四頭
你睇D 友weak到返多幾個鐘工已經話地獄
仲要溝唔倒吓女就叫晒春話咩嘢喺香港做男人係hard mode

真係good time makes weak men
100年前互聯網都冇
生不如死
就算係和平時期,都通街係山賊/海盜,十年廿年就一次飢荒
冇jable冇pronhub
個個年代咩人食人,比仔女人食 ,食屍體都好常見

上面D 連登仔仲話而家係地獄..唉
用七十年代/八十年代香港去比
而家香港都夠跳樓
西方我唔知啦

咪又係不斷打仗餓死人,宗教戰爭咩都齊
最慘係ww1後出世既人

20年後ww2成批上戰場送死
依段近代咁多 已經有現代醫學 有現代科技
佢地把口既破4舊 都係話要科學行先
有現代醫學係死少好多
古代真係過到30歲當成功
自從俄烏戰爭開打之後無乜聽過人咁講了
到到都有打仗,到到都依然有人死。只係現今科技進步咗,有問題都起碼有更方便或好嘅解決方法。科技唔同咗,打仗方式唔同咗,人受苦嘅方式唔同咗。

即使奴隸制度早就被廢除,但事實上今日嘅奴隸數字上係更多,只係手法唔同,發生國家唔同咗。

一百年前係地獄,我希望一百年後後人都會講今日係地獄。因為咁可能證明人類今日嘅努力唔係令未來更壞,而係更好。
歷史上最慘既時代係南北朝果陣
長春圍城 仲撚恐怖
果時既人仲要冇資產可言,當兵有飯有糧出,唯一翻身機會
以前牛咁有咩用

幾千年 科技進步都係靠近100年來
理得佢幾撚strong 冇腦一樣當動物時代
當年東莞屌玩到天昏地暗
經理對波都可以玩埋
依家只可以睇Av
國家有賴各位偉大既軍人支撐
唔使打仗同捱餓就叫好幸福
你要求低到咁
而且最仆街係一邊話地獄mode但同時唔移民
唔參軍又俾人笑懦夫?
屌你幾多今日嘅有錢家族就係果陣做縮頭烏龜m,賺到笑
1974經濟起飛 何來做到死先有得食
二戰後世界少咗大型戰爭,因為美國佬做左地球霸主,而呢個地球霸主又受到民主同民意約束,同時又同另外幾個有影響力嘅大國互相玩核威懾

呢個微妙嘅平衡存在住,地球先大致和平
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞