一百年前真係地獄黎

684 回覆
2386 Like 66 Dislike
一百年後點睇我地?
事實上歐美日睇清朝 基本上由上到下都係未開化野蠻人咁樣
天選之人
清朝既落後應該係遠超我地想像
100年前唔返工啲人就會去做賊做小偷
捉到就坐監斬首
唔做賊就等國家打仗被人拉伕充役做咕哩做炮灰
據1993年諾貝爾經濟學獎得主羅伯特福格爾的資料統計,1850年美國南方黑人奴隸的平均壽命為,男51.96歲,女53.06歲。同時代的中國百姓平均壽命為,男36.5歲左右,女36.2歲左右。

十八十九世紀,美國黑人奴隸平日里攝取的主要食物從高到低依次為玉米、豬肉、蔬菜、牛羊肉及各種家禽,小麥等其他穀物,也餵牛奶及各種乳製品,土豆,豆類,糖蜜,魚類,咖啡和茶,水果,威士忌。其中玉米跟豬肉,蔬菜以及牛羊肉佔比最大,可以佔到他們食物總量的3/4左右,一個黑人奴隸每年大概要吃掉140多斤的各種肉類。

而同一時期的清朝,最富裕的江南地區,每年一個人平均消耗的肉類,即使在江南地區盛產淡水魚的前提下,把魚肉加上去也不到十斤。

即便是江南地區更加富裕的地主階層,他們人均消耗的肉類也不可能超過100斤。不是不想吃肉,而是真沒那個實力。

至於當時中國的其他地區,那消耗的肉類就少得更可憐了。在晚清時期的,湖北農村普通人想吃到小麥和稻米做的食物,只有在過節或者婚喪嫁娶的時候才有機會。

一塊兒白麵膜對於普通百姓來說就是很奢侈的東西了,至於肉類,一般只有過年才能在普通人家的餐桌上看到。平常的時候,直隸、河南、山東、陝西等地的農民,他們主要的食物是蘿蔔、野菜以及用大豆和豆腐渣混合起來的高粱面、玉米、小米等,甚至有更窮的人終生不吃肉。

也就是說,活在清朝的老百姓,一輩子可能都沒吃過肉。

說個更沈重的話題,我國直到上世紀90年代初期,在肉蛋類上的消費才達到了南北戰爭發生之前美國黑人奴隸的水平。

晚清時期著名學者魏源的《海國圖志》中是這樣描述美國的黑人奴隸的,禮拜日每個奴隸會分到18磅至24磅,土豆64磅,給魚肉,冬夏不一。奴隸的子女,每兩年每人給羊氈。奴隸生病,大部分均設有醫藥。如過奴隸在奴隸主規定的時間內提前完成工作,余下的時間可以自由安排。

關於清朝農民的生活水平,可以去翻閱 《清代江南農民的消費》和《補農書》 這兩本資料。
清朝人平均糧食仲低過戰國時代

清係漢人生活最痛苦既朝代,以老百姓黎講連最垃圾既晉都好過清
越南邊係
非洲嗰啲殖民地一係屠殺一係當奴隸賣,港英喺殖民地之中算溫馴
仲未計未發達地區仲係好原始,車船飛機都唔係一般人負擔到,根本冇得走
好撚正
越南戰爭個時咪係
所以一直唔明憑咩叫天朝,仲好proud of 農業大國
都要睇你邊度出世
中國,東南亞去到1970年代仲係地獄mode
歐美,日本,四小龍就最爽
同老豆老母拎錢咪得囉細蚊仔
係,根本支那遍窪地根本好撚劣冇咩天然資源,耕地少又多鹽鹼地黃河週不時發癲,都可以打哂飛機咩地大物博可以自給自足
未有SOCIAL MEDIA果時
溝女不知幾易
依家個個吊高黎賣
中國都叫少天然資源咪玩啦
成個東部嘅氣候都適合耕作
有華北平原糧倉
南中國雨量陽光足,幾乎乜都種到
仲有海域河域廣適合漁業
礦產都豐富
屌打地球大部份國家啦

唔係下下要美國澳洲咁先叫多掛
問題係人太多,過度開發同技術問題
玩爛咗啫
以前讀史話黃河河套地區、華中平原妹肥沃,又話四川天國之國,
人地埃及尼羅河水災但真係土地肥沃,天朝我就唔知
法殖個陣都慘到癲
啲人瘦到佪防空洞勁細都入到
對比鄰近既越南,泡菜,日本,印度
清國已經唔算好差
不過對比歐美同中東係完全輸晒
今日變成一片黃沙
開發完就谷爆產能唔保養
同兩河一撚樣
70年前既低下階層男性仲衰過今日
咪癲
我介紹大家睇Netflix
Turning Point The Bomb and the cold war
我睇完佢,會拎返多d近代歷史觀

其實德國分裂40幾年 (1949-1990)
柏林圍牆先拆左30幾年(1990)
34年前先叫完左大部份conflict,進入而家呢個太平盛世
係幾咁短既時間

成個脈絡來睇,就會明而家掌權既人,係咩背景下成長
點解佢地會民族復興既諗法

可以大概諗到香港最終命運,要幾多時間先可以unfold出來
我成日覺得
呢家d 左膠都係因為對ww 有危機感,所以先係左膠,個世界先可以太平咁耐
當呢班人死哂,由d 民粹主義/右翼執政就會再次出現ww
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞