一百年前真係地獄黎

684 回覆
2386 Like 66 Dislike
移民是笑話
買得起電話生活唔算難啦
喂你唔好咁
曾國藩仲係滿口仁義道德真君子,見到長毛漢人一樣濫殺無辜。
中國人殺中國人永遠最爽手,打英國佬日本仔就冇食飯唔夠力
係㗎
咁幸福快啲生仔折磨吓自己
你講嘅嘢唯一嘅可能性就係人類滅亡咗
先可以無犯罪無戰爭
100年前買樓平啲
如果狩獵入骨,依家放你去深山應該都唔會死呀可
你估古代人有得揀會揀繼續狩獵定做現代人,日日有冷氣嘆,有安全嘅屋企,有食物嘅保障
你又知以前自殺率幾多
以物產量計,合理推斷以前餓死率高過依家 發達國家好多就一定
一百年後d人可能都會咁講我地
以前鬼知乜係抑鬱咩
呢個我有睇法
人類大腦演化唔切
抑鬱幫助古代人生存
後悔多啲,無限loop
擔憂多啲潛在嘅危險根本係好事

樂觀反而有害
見到隻老虎都唔驚就死得啦

生存先可以繁衍落去
好自然負面嘅思想
物競天擇下會留低

即古代人擔心係合情合理嘅
因為佢哋真係好多危機

而古代只會擔心 影響生死嘅問題
唔會擔心1個dislike 1個 hater 負評

現代要煩嘅事太多
變咗有啲人長期活在壓力底下
好易壓力失調
壓力分泌本身就有毒性會損害個腦
最終會變成各種精神病
D古人都會鬱鬱而終
唔係白人wfc
人係主觀,唔會去客觀睇衣食問題
都唔係睇心,而係比較,他人
他人即地獄
北歐佬: 日日勁早天黑 出街消費又貴 稅又勁重 生活淨係得行公園 仲要通街包頭難民
你喺和平年代長大就梗係咁諗

當時啲人係諗住如果我個國家淪陷
我就俾人捉去集中營 老婆仔女就等住畀人強姦
就係囉。
慈禧得罪人,激到八國聯軍討伐,但均爭到只係破壞滿清皇帝屋企啲野,依家睇返好似又真係冇咩問題。
講到清朝被打係喪權辱國咁,乜國家利益漢人有份過?
大躍進起碼幸福左頭一年
都叫做爽過
。。。。
慈禧宣戰
慈禧係侵略方
陳美齡都係女神啦
強姦中出殺人都無後果喎
人大咗先至明白, 而家有幾咁幸福. 雖然自己講完都想嘔, 但係有陣時事實又真係咁 .

你後生得10幾歲嘅時候, 啲人同你講 40 至 80 年前...... 你喺度心諗呢啲恐龍時代嘅產物你講俾我聽做乜嘢.

30歲嘅時候, 啲就係 60 - 100 年前, 你嘅人生係30年, 你就會覺得其實都唔係好耐之前嘅事........ 到咗你40歲, 50......

但係同一時間, 因為 50 - 100 年前大家都知道出面係地獄, 所以反而珍惜好多嘢. 人生都比較正面啲, 樂觀啲, 繼續奮鬥. 因為大家都知道每一日, 甚至乎每一餐都來得不易. 雖然現實生活喺地獄裏面, 但係可能心靈上有自己嘅樂土.

相較之下, 而家大部份人都唔會為基本生活而煩惱. 而家擁有嘅嘢亦都遠遠超過50 - 100 年前想要求嘅嘢. 相比起嚟講今日嘅社會對佢哋算係樂土, 但係現代嘅人心靈上都生活係地獄.

講出嚟都幾諷刺.
咁你快d去死
19年個陣已經覺得香港人係到情勒外國真係好老尷
話人地D人道支援唔幫香港就係偽善就係奶共
香港係慘,但依個世界好撚多國家慘過香港幾百幾千倍
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞