一百年前真係地獄黎

684 回覆
2386 Like 66 Dislike
文明進程又唔係只會一直進步既
未來又未必俾現代更好
以為自己睇得好透 根本係兩個世界既比較黎
JM9?
都係因為打仗
所以多得ww12先有依加嘅享受
原來有得話唔去就唔去咁自由
未現代化之前一樣on99 嘅生蕃嚟

講啲冇咁核突嘅嘢,倫敦好多舊建築外圍裝咗好多腰身高度嘅鋼版,係要唔畀人周街痾尿

野蠻同開化有時真係一線之差,你睇下航海時代西方喺西非,北美,東亞建立嘅殖民地,

比利時喺剛果嘅殖民地可以建立以斷手為貨幣嘅血腥經濟
狄更斯嗰啲年代冇勞動保障,工人一日做18 個鐘個肺黑哂一生生10 個子女可以死剩一兩個

人權思想,自由主義,全部係apex america 下嘅產物嚟

Btw 時間有時係樣好迷惑嘅事嚟:張學良有鬢思過周杰倫,清朝宣統時已經有任天堂,中國搞皇族內閣時西方已經有愛恩斯坦相對論

利申:非臭蟲論
補充返啲重要嘢
地唔地獄
係心理問題

你講現實條件反而無意思
因為人根本係靈性動物
物質係無意義

不過古代壓力點都大過現代人
因為古代面對生老病死嘅因素高好多
咁啱樹洞心理有講

https://youtu.be/dSiJYiIWA7Q?si=buxqzPQV86avnK1K

即係普遍嚟講話古代人地獄過現代人係事實

但有啲人嚟講現代人地獄過古代人都係事實
講緊係幾方面
首先請記住
人係靈性精神動物
而精神有分思想,意識,潛意識
影響情緒其實係潛意識佔重最大

現代要deal with 壓力源多好多

他人即地獄,社交壓力,社會壓力
工作壓力
同情心/同理心

每樣嘢如果人類個
反應同古代面對老虎個反應一樣就死得
我篇文俾人dislike 點算呀?
我有潔癖 呢度唔太乾淨喎

而呢樣嘢其實係潛意識控制
你諗下你俾人一個dislike 好似見到老虎咁
咁點唔人都癲

完全係地獄級

仲有仲有
壓力分泌係有毒
人長期處於壓痕分泌下
大腦會受損

仲有嘢想講同情心/同理心
係人類進化出嚟幫助社會
就算本人安全,但知道其他人不幸都會好辛苦

簡單嚟講
人類dna同大腦太outdated
同現代社會脫晒節

喺香港覺得地獄嘅人
可能係
-好介意他人想法/以他人為本位
-感受能力好強嘅人
-感受能力出錯嘅人,好小事但好唔開心
-同理心/同情心好強嘅人

我諗諗下
我自己就人生比較慘,所以地獄級
大部分香港人可能真係還好
太平天國係人類歷史死人最多嘅內戰嚟
依家離三戰都不遠。。
所以都係比較心態
你知道外邊更慘
唔打仗啲有錢佬唔會發達
你又知佢地慘?
最慘係喺你面前強姦老婆仔女 而你完全阻止唔到救唔到
你想打pax americana 下話
即係依家仲可以上連登留言果堆 ,無俾人拉去坐監嘅,都係鍵盤戰士?🥹

無可能啦,連登仔 一個打十個,唔會得把口嘅
百幾年前美國仲打緊南北戰爭
嗰陣半個美國都仲有黑奴制度
啲傻閪冷氣軍師
自己日日開冷氣就係到講巴基躝坦幾慘
一熄連登app就關人鳩事
扮嘜鳩聖人
一陣坐狗鐵又屌阿婆
返工又屌老細
咪又係日日哎生哎死
係 但凡阿爺果代 唔係土生土長嘅, 我一律當大陸支那仔。
(利申,我太爺果代已經係土生土長,依家30層樓揸手,1000%嘅原居民) 。
試下駁咀:

事實上香港人快樂指數係唔高

富足同富裕可以係兩樣嘢嚟

痛苦可唔可以比較呢?如果政權同你講:要感恩黨國畀你嘅一切,國家一路走來不易,要憶苦思甜,忍一忍。咁得唔得?

到咗今日亞洲四小龍恰好係世上總和出生率最低嘅四個地區,係咪反映香港已經發展咗一套熟到爛嘅社會經濟?

現代化城市化嘅路走到盡頭係無盡嘅剝削同內卷,香港就係前瞻緊日本韓國低欲望社會,青年自殺,寛鬆世代。

當然,比起海地布隆迪呢啲失敗國家我地商品經濟好繁榮,東南亞偭甸越南孟加拉依啲我地冇戰爭遺痕,就算比起澳門我地都冇咩社會主義侵蝕個體嘅深重歷史(例如羅那尼亞,南斯拉夫,中亞斯坦嗰啲)

城裏的人想逃出去,城外的人想進來,香港係難民社會
美利堅盛世
唔好再ff 喇 戰爭99.9999999%時間都無做呢d 野
用腦諗下就知唔可能咁樣做
犧牲自己去為咗所謂邊界民族國家
Dulce bellum inexpertis

War is Sweet to Those Who Have Never Experienced It
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞