一百年前真係地獄黎

684 回覆
2386 Like 66 Dislike
識好多香港人笑瑞士冇嘢好食
基本概念係核武儲備,美軍科技,同埋戰争門欖差距而成

好多人唔明中學點解要讀一二戰,係因為一二戰係人類有史而嚟最重要嘅戰爭,徹底改變人類嘅命運: 從此大國之間再無可以挑動嘅戰爭。

當然,呢種樂觀情緒喺90 年代到咗頂峰,近年都受到東亞堀起,民主退潮,右翼蓬勃,新殖民主義挑戰。天下大勢久合必分,惟有希望依段和平唔係脆弱嘅和平
唔夠人打又要做恐怖分子

申請人清你場,求仁得仁
腎上腺素?
係好勁嘅興奮劑嚟

同埋所謂傷痛ptsd係唔會「好返」
只係學識發作嘅時候可以有應變措施 反覆練習 降低啲反應
而唔係處理咗就唔痛

另外人腦嘅記憶處理系統係好有趣,有啲人識得compartmentalise自己嘅記憶,將啲太shocking太extreme嘅嘢收埋喺個盒度永世唔打開
有啲就會控制唔到
個腦入面處理記憶 情緒 decision making 等等嘅嘢係全部連埋一齊

關於生老病死
唔記得邊度睇返嚟,覺得個觀點幾有趣
大概係講以前死亡離自己好近
大部分會喺屋企或自己條村進行殮葬,各個地方都有自己習俗,好多都會搞幾日幾夜
文學家音樂家哲學家都經常探討呢啲題材
生老病死唔係啲咩禁忌嚟,好多人會參與

但現代人生活習慣已經唔同咗,死多數會去醫院
然後佢哋幫你處理大部分嘅嘢 仲直接幫你燒埋
死亡變咗一個禁忌話題,好多人都唔知點處理嗰種情緒
因為無啦啦唔會有人提
又或者係人類長命咗 少咗經歷
所以有事時會大崩潰,handle唔到
基本概念係核武儲備

我覺得依點係大家都有核武個陣係咁

194x 如果美國癲起上嚟 用核彈統治全球都冇問題

因為根本冇人阻到 同抗衡到

就算係蘇聯 美國扔多10粒 都係舉白旗 臣服

但佢冇 韓戰都係

之後就越來越多國家有核武 先有你核武制衡個概念
美國戰後嘅文化輸出勁過武器
殺中國人最多既就係中國人
如果你係美國人你會唔會咁諗
好彩係佢地簡左普世價值

如果簡左黃種人係有缺陷既人種來宣傳

我地已經入曬工廠做螺絲為白人服務
皮膚病少事
肺病,中毒,斷手斷腳好常見
仲要勞工法例仲係早期階段
醫學仲未係好發達
以前做工人堅慘
有㗎
攻城時啲囚犯會打頭陣,多數都係死囚嚟
打得好死唔去可以赦免所以好多人會搏一搏

但都有缺點,因為佢哋未受過訓練,無經驗,打得好屎
都唔係好好嘅策略,因為死得快

其他情況下就好少咁打,攻城係死得慘啲
鬥慘大會 仲要同一百年前鬥
可以叫幸福嘅應該得10億人口左右單係中國印度加埋就30億
近近地講下八九六四死幾多人
This was their finest hour...
人性光輝都係呢個時代出現...
唔使講咁遠
幾十年前
鄰國好多人都餓死咗
日日講會影響京城樓價
俄羅斯咁多年都係玩七傷拳先打得贏仗,打到人民死晒座城燒埋贏黎都唔知有咩意義
100年後睇返今日
屌21世紀真係地獄黎
連登有好撚多7頭 好撚想打仗
香港最扭曲嘅係物質教育
思想本身扭曲咗,做咩都唔開心啦
係由細到大嘅conditioning嚟

即使唔追求名牌,都唔代表無物質生活
唔買名牌但屋企有十幾廿個無牌子嘅袋 普通人住公屋都會有好多衫褲鞋襪啦

我無深入研究過 但我覺得有部分原因係以前嘅香港人比較窮,所以有唔同程度嘅囤物症
而且自卑感太重
Generational嘅嘢嚟 從來唔會教咩叫心靈滿足,因為佢哋都唔識
學校就更加唔會教呢啲價值觀,日日同你講考唔到大學你就無咩用
以前d 人一病就好易瓜,窮人可能得4-50歲,
好在孫中山當年未有網上咋
人類活左呢個地球咁多年都唔夠最近十年黎既科技進步
證明左科研既重要性但往往主宰喺呢個地球命運既人唔係研究科技既人而係一班政客一班政客搞到科技停滯不前
8,90年代啲日本女明星都唔靚
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞