一百年前真係地獄黎

684 回覆
2386 Like 66 Dislike
有得你揀咩 烏克蘭依家周街捉人去參軍
歐洲真係富裕應該係有歐盟開始吧?
經歷2 次大戰靠自己咁短時間起得返身其實好勁
中華民族係打仗內鬥死嘅人數全球黎睇真係驚天地泣鬼神

有無數據睇下?
無軍事知識唔好扮叻啦,
仲話人無腦,
每個國家每個時期既軍隊都有penal battalion,
Wiki 都有寫,
無論係古代中國,
18世紀英國,
定2022年俄羅斯係俄烏戰爭都有,
著明小說家兼歷史學家Bernard Cornwell 既Sharpe 系列小說都有提及,
英國18世紀既懲罰營會同志願既軍中死士編成攻城炮灰部隊Forlorn Hope,
高層用既利誘,
就係攻入去時只要唔死,
班兵入城後想點都得,
姦淫擄略放火殺人姦𡃁妹都唔會罰,
條件係直至第一個軍官帶正規軍入城,
非法行爲就要停止(即係眼不見爲淨,隻眼開隻眼閉),
雖然過程通常9死1生,
但生還者中囚犯可以洗底,志願兵亦會確保自動升職,
所以每次都不乏參加者,
歷史有記載。

https://en.wikipedia.org/wiki/Penal_military_unit

https://en.wikipedia.org/wiki/Forlorn_hope

https://www.reuters.com/world/europe/theyre-just-meat-russia-deploys-punishment-battalions-echo-stalin-2023-10-03/
東歐有好多地方仲係爛爛溶溶,無錢翻新
不過富裕都係相對嘅
果d 叫歷史呀
鬼佬好注重保留呢d 野
好多東歐古城都仲係中世紀feel

無錢可能都係其中一個因素啦

但起碼唔憂食唔憂住先
你統計下
我話99.9999999 都無咁做,
你拎特例黎做常理唔合適
你咪又係連登仔
名都可以搞撚錯嘅話你都唔係幾關心姐
扮乜撚嘢
唔係古堡
係周圍都爛爛溶溶
東歐不嬲都窮㗎啦唔係第一日嘅事喎
古蹟大多數已經係翻新過
不得不承認依家有少少人講佢又講:番工叫春mode, 日撚日叫救命

番大陸果班繼續上去玩,旅行友就繼續去其他國家旅行,玩股的玩股。

郁d就叫春,不如諗諗依家最慘的日子都未到啦
大多數都係靠自己啦,人地人錢你都葡萄唔到咁多,做好自己先算,自己控制自己的人生,控制唔到的事就算
梗係啦
香港人只配生活喺水深火熱之中
香港人冇資格過正常生活
中東 仲打緊
大躍進
太平天國平亂
就咁講近啲
清末土客械鬥,話土客械鬥,參與者同死亡人數同內戰冇分別,不過唔多人知。就咁一場戰役長春圍城都死幾十萬人
以前戰禍黎講,世界都冇地方比得上中華
幾地獄,大把人對仗唔認知都係DLC同換Skin,抖一陣又滿血。

收嗲啦普拼狗
歐洲最窮國家阿爾巴尼亞
剩係太平天國完咗無幾耐後爆發嘅捻軍同回亂已經搞峽甘寧地區人口清空,夾夾埋埋無咗千幾萬人
中原嗰種悲劣性係西方詞彙係搵唔到同等嘅equivalent。最明顯嘅例子係彭湃喺海陸豐食立蘇維埃政權時要大家食地主人肉表明係「真兄弟」,外國邊有呢種食人魔但觀乎中國歷史屢見不鮮,見黃巢、秦宗權、朱元璋、李自成、張獻忠到太平天國,呢種流寇西方邊有同義詞
好似你地咁唔對比,話香港係地獄咁盲毛咁就死得啦
一百年前民國軍閥wo
你有料做大帥都仲得
中國
越南 柬埔寨 緬甸呢啲國家基本上入面9成人成世都活係地獄mode 長期戰亂或貧窮狀態
有boston dynamic
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞