一百年前真係地獄黎

684 回覆
2386 Like 66 Dislike
咁你去烏克蘭或者加沙好似仲舒服啲喎
100年前唔洗返工?
你咁有心覆隻賤種五毛既
我上一代真係無飯開
長期灌輸下,而家我見到啲人成日剩成堆食物
個心好唔安樂
仲有班傻鳩好想香港打仗大洗牌
佢地覺得一打仗自己可以獨善其身
唔好咁心急啦
南京大事件死亡人數每幾年都仲升緊
ching 幾大?
70後?
你而家都可以玩得好開心㗎喎
一係你唔夠靚仔
一係你唔夠有錢
重點係人哋知咩叫臭
同埋人哋都頂唔順臭
有時睇睇下呢D歷史會發現人其實又冇想像中咁易死
好多時見佢地食又唔多,長期營養唔夠又食唔夠既情況下
好多仲要做埋勞動,講緊1-2年都係咁,個個加周身病都未死得
on lun 9
你覺得依家唔係地獄咩,日日返十幾個鐘,人都傻左
資本主義社會跟住條demand and supply行係唔會錯
地獄 ?
人類歷史有幾千年都係打足幾千年
係二戰之後叫做大部分國家都係和平狀態
下 就係睇歷史 先覺得人類渺小易死
一個黑死病 全歐洲死左大半人

完全幻想唔到點樣死大半人
兩個人就死左一個..
Idealism
如實咁跟住supply demand 當然無錯
但現實世界唔係咁呢
所以對當時嘅人嚟講唔係地獄,戰死係好光榮
現實點唔跟demand and supply?
就係因為跟住demand and supply你先咁慘無人話係好嘢嚟
一直都想知佢地可以點洗
真係打扙嘅話我敢講9成打壞香港人一係走難去大陸,一係買貴價機票走人
大家都好撚興奮, 直至第一粒飛彈射中ifc
大陸80年代之前嗰100年都係痴撚線地獄嚟

晚清俾人打到仆街,之後就同日本打仗,到二戰完左以為好日子終於來臨,點知仲要即刻打多幾年國共內戰,內戰打完以為終於天下太平,點知毛澤東上台之後大飢荒同文革,死得仲多過同日本打仗
其實唔止係屠殺,當年有外國記者見證,並報導左個情況。
記得係清軍殺平民,因為佢地係城入面既平民,城破,就要殺。殺之前會虐待。有個女人,清軍剖開佢個肚,掟個BB比返佢,然後係度笑,等個女人抱住個BB死係城邊。旁邊仲有唔同既平民係比人虐殺緊。

依D就係中華文明。

然後個記者記錄左件事係外國有發表。

如果唔講戰爭,一百年多前中國的確係地獄。好似有D路人行過鄉郊,D鄉里懷疑佢地搞巫術,可以私下捉拿,放係太陽底下曬死佢。而咁做係無後果的。

甚至有人搞婚宴、喪葬,一大班乞丐會黎搗亂,你比左錢先可以繼續做。而依D野官方係唔Q理你。

當時儒家文化,父母可以賣出自己子女比人做奴僕,而大官大戶收左D奴僕,隨時殺死佢地都無咩後果的。

西方我唔知啦,但清朝,一百多年前,我覺得都好地獄喇。太平時會比政府既苛捐雜稅壓榨,戰爭時又可能比人虐殺。當時真係只有跑路去香港先翻到身。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞