一百年前真係地獄黎

684 回覆
2386 Like 66 Dislike
一百年後咪天堂
你勁有道理
咪天真邊到你揀。
如果係入侵方可能用軍法強制徵兵無得你揀入唔入,一係自動入一係佢來捉你入然后排你入最前線做炮灰好似依家俄羅斯咁。如果係被入侵方就更死,好似加沙攻擊以色列咁,你以為匿係屋企話自己唔係軍人對方就唔殺你咩?只係殺得更輕鬆因為你連槍都無。
我地都有半隻腳踩返落去。
本身美國都唔想參戰,只係日本夾硬拉佢落水,就算有核彈其實嗰陣好多影響都唔清楚,美國嗰陣直情當原子彈係超強炸彈咁用,炸完過幾日都派兵上去登陸打掃戰場,亂咁擲真係冚球剷,美國佬邊會想承擔風險
佢炸完兩次日本 咪知核彈咩料

個陣到蘇聯有核 重有幾年時間

佢想稱霸世界 第一時間郁埋蘇聯 核平左

就順利大統一啦
咁又唔好咁理所當然

當時蘇聯二戰後唔弱,軍工輸出同美國有得揮
講緊六十年代蘇聯赤化勢頭幾乎有全國江山一片紅嘅陣勢。美國大學生投共,越南戰爭泥潭,國內反動勢力。如果唔係基辛格依班人都唔會上位想要同蘇聯守和打拉鋸

劍橋五杰,沙皇炸彈,豬灣事件都反映咗美蘇間嘅角力
條支拿仔俾人ban 左未
打完二戰 蘇聯成個甩皮甩骨
個陣得美國有核 只係用幾部飛機就可以核平人地個國家
再多人都係死

係之後大家都有核 怕攬炒報復 先冇得再屈機

點解美國當時唔敢做? 只能講人類嘗試正式走入文明社會既開端 放棄叢林法則
咁又公道啲,係社會轉變太快,思想跟唔上,呢二十年嘅發展係結構性又深遠嘅社會改變。

呢廿年嚟商品經濟嘅富裕,資訊高度發達,90年代以來教育模式嘅改變(填鴨式,中學規訓教育etc),完全唔係60 70 後可以預視嘅,陶傑講嘅口腔期,危機感,或者ching講嘅囤物,都係未呀得上時代發展嘅尾大不掉。當然類近嘅可能仲有連登成日講嘅禮金(男女不同期望),男人要請客食飯,男女性家庭家色,同性戀,成家立室(男大當婚女大當嫁),甚至係非暴力溝通,平等教育,心靈需要,或者職場上準時收工,拒絕ot,me time;社會上講緊多元發展,slashers,兼職生活。

無辦法,(後)現代社會已經唔係傳統權威靠聲大夾惡就可以維持到。
嗰陣蘇聯已經整咗t-44 is-3先進過美國佬既坦克,你敢炸本土咪裝甲洪流北歐,遠東部隊唔撤走食埋中國,本身中共都壯大緊,派埋兵既話國民黨死得仲快,美國要同時打歐亞戰線又要穩住日本德國唔俾佢作反,原子彈邊夠用,點都要留返啲保護本土用
真,喺香港仲交緊稅嗰啲肯定包庇緊港共
唔知點解床都無張但係佢地都堅持要買電話
仲要叉到電都好野
西班牙流感
會無咗蛋炒飯
中國四大發明呢
隔岸觀火係最正的
直接去本土放幾粒核 個班鋼鐵洪流d屋企人係曬後邊
蘇聯嗱嗱臨學日本舉白旗啦
技術係有㗎喎
不過各為其主姐
你話去火星就有D難度
都唔合理,
首先攻城打頭陣一定係最勇最精銳。
手頭上所有器械都係曬第一隊到,你會派無記律無死囚定係最精銳?
仲有好多反駁但唔洗講曬。
我就知三國有幾個將軍攻城特別勁,每次都係佢果隊先攻
你有無搵到好多用死囚攻城既記錄?
Hard times create strong men.
Strong men create good times.
Good times create weak men.
And, weak men create hard times.
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞