一百年前真係地獄黎

684 回覆
2386 Like 66 Dislike
美國和平係歷史上第一個真正世界秩序,可以維持到而家八十年算係好唔錯
諗起19年既手足
的一生

1900年出世:

0-10歲 滿清
11-20歲 民初
21-30歲 軍閥
31-40 大日本
41-50 大日本 、國共內戰
51-60 抗美援朝,三面紅旗
61-70 文革
71-80 same as above,對越戰爭
81-90 支開始open

瓜咗
我依家又搬籠門,2000年前 你祖先唔係 係香港土生土長嘅話 我一律當大陸支那死剩種。

(利申,我祖先3000年前係火星住,所有地球人 都係死剩種) 依家係:火星人 笑鳩 地球人😎
其實拉長成個中原歷史嚟睇,咁樣先係常態,中原每次改朝換代都一定死咁多人,好似連登仔日日講三國,當時條條村都十室九空
每隔一段時間總有一百幾十年和平
唔知今次可以keep 幾耐
一係加入 戰死, 一係俾人殺
舊時攻城好小強攻. 一定想辦法削弱佢戰鬥力,
有大炮出現之後更加小用人肉衝城牆

係中國ON99 大炮都無錢, 人命唔洗錢咁堆屍.
日日賣藥大躍進,你仲退緊步
廿歲OG,我同mc仁隊緊
1924年應該算係好少少
1929年起 美國經濟大蕭條 為日後納粹黨上台埋下伏線
1923年既關東大地震加上1929年既經濟大蕭條 為亞洲戰線埋下伏線
近呢一百年大陸都係
要佔領一個地方就一定要派兵駐守,除非諗住打完就走
唔止 魏晉南北朝 唐宋清末 一路都係
話中原大地一直都係中華血淚史不為過
死嘅人全世界古今罕有
冇吹水,中華民族係打仗內鬥死嘅人數全球黎睇真係驚天地泣鬼神,
捱多十年冇事發生的話,東亞可再和平一百年
講到歐洲以前唔窮
歐洲各國日日互砌 一場又一場革命 打咗幾撚多年呀 都無停過
唔係你想像咁美好
中國有自己嘅屎 歐洲亦有
睇戲全部都係show貴族皇室咁咪正囉
即使係中後時期 人民生活質素提升咗富裕咗 都同現代無得比
參考下the great stink of London
隔住個mon都覺得臭

攻城係持久戰嚟 拖得越長就會開始有瘟疫 食物資源唔夠
大部分人都唔係死喺戰場
事實真係,陸軍水師全部強盜,光天化日打劫

ref: 英國人呤唎親身經歷

雜種起碼有九十歲命啦
睇你講邊個年代。
你做乜撚野啫 係咪以為自己好醒
你快啲返去讀多幾年書或者去多啲旅行,睇下呢個真實嘅世界
人哋有外國勢力資助
係平民角度咁諗有乜問題
無權無勢根本就係一隻棋
佢個回覆已經偷換概念
人地本身講緊香港要係倒退緊嘅情況下玩大富翁後期
佢地就唔知做乜開始騎劫鳩噏身在福中不知福

不過有樣嘢啱嘅
而家仲有機會移民
咁你講下歐洲邊個年代係唔窮
The great stink係18xx年
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞