洗左幾萬都醫唔好勞損筋骨痛症,求良醫

297 回覆
66 Like 10 Dislike
雖然呢條片係講減肥收肚腩,但做嘅動作都係之前做物理治療之後會做嘅動作,你可以試下跟,但要記住做嘅時候想像個腹要用力向地下壓落去,條腰同地下係無空位,貼實地下咁樣先係練到個腹。

https://youtu.be/PLrso-n2EY0?si=lDRFSYXwPGrQU4uQ
有無分游咩式好?
我蛙式,輕鬆游
60mins差唔多
男人學呢啲成日好似比人歧視咁(好多女同學)
好似以為我咸濕佬咁

我又唔靚仔
上面果段係上半身

呢段係下半身
https://youtu.be/iGqhyhSIiVc?si=TIqhgxvsiUYNjShN
邊度有
成日覺得好流
你fb搵馬來西亞Chris Leong梁潤江師傅,睇吓佢d片再決定

梁師傅係香港有幾個徒弟,我睇片比對過梁師傅同徒弟整骨手法係一樣,唯一唔同就係要睇個人情況再跟返有問題部位加強調整

我阿叔睇個個係荃灣,有人親戚睇完介紹,你google吓睇吓地點同配套啦
望下先
要睇番 肩甲骨平唔平衡先
然後 自己check下有無肩夾擠症候群 症狀
有就搵個師傅打番開五十肩先 再搞

以上都無 就叫你父母幫你check下 你所講 由頭到腰 既左右肌肉 摸下痛果邊會唔會痴住咗椎骨

有就搵個叻小小既按摩師傅 將啲肌肉推開 再整平衡番啲筋膜
暫時係咁
依個係真

好多時候係因為肌肉唔夠 再加上瞓覺或者坐姿問題,令到腰骨長期受壓 引起痛症

首先換咗床褥硬嘅床褥睇吓有冇幫助
佢啲徒弟 整傷好多人啦chris係勁
但佢啲徒弟 高不成 低不就
個個都唔識就力 一下去到盡
咁大鑊…..
我阿叔睇個個本身有中醫底,可能咁樣手勢好d
抑鬱都會導致疼痛
增強腹背肌肉 大小肌肉都要
Mobility
多行路
游水
去做下尖
其實plank 真係好幫到腰背痛
每日5分鐘 4x 1min + 休息15秒 好過好多運動
之後再用foam roller 碌番鬆d 肌肉
去游水
早年幾两年前我都係咁
仲會頭痛頭暈
番番下工都要早走頂唔順
依加keep住一星期游一次加做一次gym
之後條腰多左肌肉同多左彈性冇咁硬之後
就keep住冇咩事
係坐得耐要行2分鐘
如果無外傷整親過
咁似你平時姿勢唔啱搞到咁
尤其你話自己返office 工成日坐
如果找唔到啲物理治療師/按摩個啲睇得出你個姿勢有咩問題去改嘅話,剩係幫你按返鬆條筋或者電鬆啲肌肉咁都係治標唔治本
所以你應該自己check下返工姿勢或者休息玩電話打機個啲姿勢有無問題,總之係用最長時間個啲活動都有機會造成你嘅問題
找到之前就半個鐘起身一次調整返個身體去提自己坐返直啲坐好啲
游水普拉提個啲係有用,但要你找到個原因先,用錯咗邊舊肌肉同埋邊舊肌肉唔夠力搞到借力壞姿勢
係 認真講既 唔止一單 扭頸大力咗
但傷既原因係因為 個客戶未放鬆就扭 所以扭親
佢地手法比較剛 同氣功底
頸伸延到下腰都痛 似係頸椎 腰椎移位嘅神經痛?
放鬆好緊要,我阿叔話第一邊扭頸都好驚好緊張,但一扭完即刻個人鬆晒,跟住另一邊就好放心放鬆晒個人俾佢扭

同埋佢話荃灣個師傅好幽默,一路傾計講笑,等佢放鬆個吓先快速扭,感覺到個師傅係用手感覺到佢幾時放鬆,個吓先去扭

聽你咁樣講完,就出師手勢幾好,要令到對方放鬆晒俾佢去整骨先係重點
係呀 所以我主張係 放鬆按完 搞尼搞露
先扭 整番個身體結構
始終 筋膜 肌肉 包住啲骨 直接扭 點都會俾其餘結構扯住
啲位唔會好準 應該話誤差率會大咗

一入就扭果啲 基本上係唔負責任
想你睇佢一世果啲

不過又咁講 我做過果啲 個幾月先黎一次當保健
正職都搞到變副業
樓主同我地玩文字傳遞
大家都估估下
頸痛 手唔痺
肩甲果啲位 等佢自己check完再答好過
斷食能醫萬病
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞