洗左幾萬都醫唔好勞損筋骨痛症,求良醫

297 回覆
66 Like 10 Dislike

係咪左高右低?係咪左面嘅上背痛?
針灮有冇用
我之前都係咁嘅情況
之後換返張硬床褥就好好多
勁平
聽落似係骨盆前傾
因為骨盆本身推前咗
瞓覺尤其是平躺
腰背容易瞓唔晒落去
導致有空位出現
搞到不自覺腰背成晚都發力維持姿勢
所以第二朝就會腰背痛
既然有機會,咁咪搵正骨囉。

我個阿叔做髮型師幾十年,勞損晒痛成日推拿都係舒緩度吓,但都係無改善 ,做咗兩三次正骨,佢話好咗7成,已經好滿意就停咗
痛係點痛 10分有幾多分
有冇坐姿不良 過長?例如長期側重一邊
又或者係唔係有做開運動 後腰唔穩定加上大重量而整傷
健議都係去睇下醫生再搵物理治療
已經chronic. 唔會trigger inflammation, exercise promote healing, 做>唔做
其實大部分治療方式都對你個痛症會有改善,即係針灸、衝擊波、拔罐等等。

但係治療完,你又用返你過往嘅發力方式,問題都係會出返黎,所以唔關個治療方法事。

特別係你講到pat唔識發力,引致個問題就係身體發力唔平均。至於原因,有機會係肌肉、骨骼、筋膜、肌肉等層面。常見原因小腿/腰/四頭過度代償。

建議建立返好嘅發力,呢度包括日常行路、做運動,甚至呼吸都有關。

有緣分就tg我 @doge0909
chris leong
我覺得有可能係有時做類似tuck jump既動作落地唔好太大衝擊
同埋我估我有少少側彎 自己睇唔明顯 但都唔止一個人話過我有高低膊
冇,要練肌肉
按摩relax左先
你search upper cross syndrome就有
明顯睇得出高低膊既話就要睇下係咪關事
如果你本身都係咁既話,做tuck jump落地左右兩邊既受力就會唔同,長期落去就會傷

去照照xray睇下有冇側彎事先
MRI都excluded 唔係cancer la
仲「唔係嚇你」
90%腰痛都係因為坐得多少做運動 腰既肌肉唔夠托條腰
之前類似你既情況,但再嚴重啲,成日行路or做運動會感覺比人電咁,之後直頭起身落床都有困難

睇完物理治療話係梨狀肌發炎,exactly 上面ching講既一樣,睇左4-5次之後,每日返屋企都拉筋,差唔多大半年都無再翻發,依家間唔中屋企都會拉下。
認真 去睇下物理治療,我之前就係拖左一兩個月,痛到行唔到路
全球最長壽香港排頭幾名
咁你有咩建議
全程一對一既徒手治療,唔知會唔會幫到你,但係佢哋一定唔伏
https://www.instagram.com/nathan.sportstherapist
https://www.instagram.com/physio.jack_space
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞