洗左幾萬都醫唔好勞損筋骨痛症,求良醫

297 回覆
66 Like 10 Dislike
個醫生係咪姓素
我之前有特登去睇過
食左1個月藥又好似冇咩特別
可能我本身腸胃搞番好,冇咩明顯野反映到
可唔可以講下當時你情況係點? 邊個位骨折,有冇好紅好腫? 隔咗幾耐睇physio,同埋點樣整親

一般細嘅骨折都唔會有明顯變形,同埋如果physio 一般見你行路受到力,行路姿勢冇明顯問題的話,冇心嘅就唔會特別check,有心嘅就真係會同你睇清楚。

希望大家會遇到有心嘅醫療人員,當然最好冇咩事就唔洗搵我地啦
其實就算十字韌帶成條完全斷曬的話佢消炎之後係可以正常行路的,不過個問題係冇左條韌帶個關節會好唔穩定,同時會overload 咗其他冇事嘅韌帶、半月板、同埋肌肉去維持關節嘅基本功能同動作。

但係如果斷曬唔做手術的話,一般唔洗諗住玩翻高強度運動,最多應付到基本行路同埋慢跑強度嘅運動,另外個關節會特別容易攰,因為附近嘅肌肉需要提高workload 去保持關節穩定。 同埋未來老咗患退化性關節炎嘅風險會提高。所以後生斷嘅基本上都係要做手術後做rehab,除非一世都唔諗住做運動/行山。

至於fracture 的話,視乎你斷成點,小裂嘅話就打石膏。大斷甚至碎埋嘅話就基本手術冇得走。但無論手術/打石膏後其實都係有必要跟physio 做翻一段時間rehab,強化翻附近嘅組織,特別係immobilize 咗一段時間嘅肌肉,因為d肌肉會因為骨折嘅炎性反應同埋停止活動而宿水,同埋附近d 關節都會因為長期冇郁動而緊咗。
過度使用嘅疲勞星壓力性骨折,而家第二個月
唔知下一步嘅應該要做啲咩好?

由當初痛到落唔到地行路,而家行到
正路每次都係全身整 因為身體結構一環扣一環
理論上 從上而下 由頸開始整到腳
最緊要搵到方法舒服番
你既情況文字上唔知細節
無事就好
留個tg我比一間你試下
我覺得痛症有一手
唔貴
200幾蚊 試下當買個希望
你做咩行業?
消防可唔可以TG你幫我睇?
姓 吳
未好 仲試緊唔同方法
咁你有無照x ray 成個人既骨結構係點
因為我最近有個朋友 成個人都係I字
正常係S形
我搞咗佢8 9個星期 先微多小小S
X ray哩幾年都有照,話有Scoliosis, 但都係好輕微
如果證實係Scoliosis 咁好少事bo
多過70度都整番好過
加高枕頭 手放枕頭底側瞓
如果唔係做運動整親
就係你側瞓姿勢唔好傷到膊頭
肩胛代償咗

千祈唔好再運動 / roller會越整越痛 等好返先
可以用筋膜槍舒緩下
或者試下左手撳住右肩胛雞翼位
右膊向後發力 會feel到聲 都可以拉鬆下

其實樓主可能都關枕頭事
ic
我係畢業冇耐嘅physio,如果你唔介意我可以照幫你睇睇,我當係case study 學下耶
如果妳想搵我請教的話可以add 我tg
https://t.me/chickenisnothandsome
因為我經驗唔係話好豐富,我可以唔收錢,我當攞多個經驗。
add 咗我的話喺度同我講聲,我驚我miss 咗
你未搵到個好既physio

9成都係垃圾黎
樓主本身有無脊柱側彎?
認真講句,你腸胃問題,係同你條erectile spinae 有關
你操之前讀下anatomy了解下身體先
慘,又一個gym撚操到周身傷
搵左!
有咩關係?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞