洗左幾萬都醫唔好勞損筋骨痛症,求良醫

297 回覆
66 Like 10 Dislike
問題係應該唔完全關scoliosis事,係左右兩邊個muscle imbalance太嚴重
唔會完全唔關事 身體結構一環扣一扣
除非你天生 左邊肌肉量大過右邊
唔係既話都係可以得番
唔洗咁複雜
做mcgill big three 先
去youtube search 下
你要練既唔係背闊
背闊都係會令你posture 唔好
練番core/scapular/中背d 肌肉
試下食Norflex
似muscle spasm
唔嚴重就假啦 乜鬼physio黎架
上梁不正下梁歪 長年累月 只係加重病情而唔係習慣咗
去到其他地方都overload 勞損 某個時刻 觸發到痛症先會發現到
好地地邊到有會高長膊 長短腳 盤骨前後斜丫
不過上述講果啲 唔係天生 無打過釘 都好大機率整得番
莫講話好既physio ,遇到一個好師傅 都真係好難
我懷疑自己有 left aic。
有無師兄都係咁醫翻好?
我都同你差唔多痛左年幾 日常生活超級影響
初初行行下街無啦啦右邊hip痛 以為做gym拉親
都即刻搵physio睇 睇左幾個月無用 仲愈黎愈多位痛 慢慢兩隻腳都由hip痛到落腳板 上身痛到上個頭到
然後去左睇骨科 風濕科
mri照晒 si joint L4L5 右邊hip ct-pet照全身 驗過晒血 係差在未照腦 都係超級健康 無異常
中醫睇過針灸都無用
依家睇緊第二個physio 都睇左好耐 都係根治唔到 時好時唔好 係叫做行得返咁 有keep住做gym拉筋 foam rolling
長期肌肉關節痛 甚至試過嚴重到要用拐杖 氣都抖唔順
行唔耐企唔耐 坐係到都痛 坐骨神經痛 足底筋膜炎 乜都有
好辛苦
斷acl唔做reconstruction,跟bracing protocol都可以自然癒合,不過要同醫生配合防止初期immobilization的併發症。香港暫時未聽過骨科醫師suggest呢樣野,可能佢地會做少咗個手術,但係外國係可以比patient做選擇,做operation定係試下cross bracing protocol。而多數人選擇做cross bracing個中長期滿意程度係比做手術更高。
利伸: physio
有興趣可以睇下d研究例如以下呢篇:
Healing of acute anterior cruciate ligament rupture on MRI and outcomes following non-surgical management with the Cross Bracing Protocol
點先可以pm你
lm
https://www.youtube.com/@BodylearningTw

跟呢個網做運動,腰背有事九成都係你壞習慣令兩邊肌肉唔平衡,你自己對鏡照下背係咪有問題,啪骨一定冇用,最重要你有冇恆心去做運動
去睇上「痛症治療專科醫生」研究下好過,有助你搵不明痛症原因,尤其注意痛症是否由自身免疫問題引起。
學到新嘢
唔該師兄
想問下要搵咩師傅?正骨嗰啲?
痛咗成個禮拜
我都同你一樣,無你咁嚴重,痛左4個月,mri 骨科神經科物理治療。已經放棄治療擺爛
鍛鍊肌肉強度本身一定有幫助的

但心理影響生理,生活節奏太繃緊令到肌肉唔識放鬆
你留意下冇嘢要趕嘅日子係咪冇咁痛

首先做返站立交替工作
下半身肌肉其實講緊15至30分鐘唔活動
就開始缺血
簡單就試咗冥想先,headspace有免費基礎
或者youtube都搵到
再下一步可以去問家庭醫生試神經鬆弛、抗肌肉痙攣藥物
最後唔介意新保險難買啲就去睇埋精神科(痛症轉介精神科較想像中常見)
祝早日康復
一樣我都係腰痛左成年照過x 光同mri 都冇事🫠中醫就話我梨狀肌太緊西醫就話我係肌肉粘黏依家每日返Office 坐10mins 都搞唔掂😭問題係我先20頭!物理治療一次都貴到pk
搵啲出名小小都已經好 唔好mk仔 靚女果啲
費事起到講 俾人話打手問候全家
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞