洗左幾萬都醫唔好勞損筋骨痛症,求良醫

297 回覆
66 Like 10 Dislike
休息下先啦
你又返工又返學,明顯過勞啦
你話練就練咩剩係搵背既感覺都有排搵,仲未計佢識唔識正確發力
千祈唔好相信網上 ig搵到嘅所謂痛症治療
全部都係用緊健身推銷嗰啲仆街手法呃鳩你錢
正經問下邊間物理治療有用
同埋小心抄狗
之前試過痛左幾年
最後 換左床褥
公司坐既椅
日日去游水
好番9成
你咁痛 痛到坐都坐唔到
照過哂MRI x光都冇事
又唔係藍領 唔似外傷
認真有機會係大病
有機會坐姿唔岩 , 拎重野姿勢。
唔係嚇你 但你生cancer有機會會壓住神經線搞到下身痛
如果都係搵唔到原因 建議你去呢個方向求證
你依加應該做係斷症 唔係藥石亂投去治療住
仲有你係咪超重得好哂利?
如果唔係建議你認真搵咗病源先
呢樣嘢睇你本事
深水埗湯師傅不過好貴
有啲係有用,但斷唔到尾
> 咁邊樣有用呢? 有用咪繼續囉, 世界唔係樣樣可以斷尾架
根嗰類痛一定要用筋膜槍去震鬆。

利申:網球肘 痛左1 年, 食乜嘢藥,鐵打酒係咁按都冇用,

最後買支200蚊筋膜槍,
震咗一個星期乜都好返曬。
搵專業嘅物理治療

唔好去啲乜整骨、中醫按摩、拔罐刮痧嗰啲冇用
咁樣痛法應該就係常見既office病
左右兩邊muscle imbalance, 搞到例如有scapula dysfunction, 咁就會成抽肌肉痛,痛到rotator既muscle spasm埋,再影響埋lat dorsi muscle

之後就係muscle spasm長期扯實,再令spinal bone既力imbalance, 令你坐姿有問題,之後突出or bone spur or stenosis

不過依d應該xray睇得出,mri睇到有冇突出
pt就咁望下都睇到你有冇imbalance嫁喎
搭單問 瞓教瞓得耐腰痛係咩事
會唔會係心理問題?
你有絕症
係咪側睡?
係既話,雙腳大脾之間求其墊塊枕頭仔就搞掂
唔係
平躺,側睡反而冇咁痛
針灸
訓係到條腰係唔係懸空?
做深蹲個陣膝頭哥/髖關節有冇痛/唔舒服/卡住卡住
腰向前彎腰同向後拗腰有冇邊度痛
好多可能性,平時有冇側埋一邊坐
全部都冇,瞓得耐先會痛,
冤住痛,做某啲動作好痛
腰背痛,特別係左邊

醒返好痛,之後慢慢個痛楚愈來愈細到唔痛 2,3個鐘內到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞