洗左幾萬都醫唔好勞損筋骨痛症,求良醫

297 回覆
66 Like 10 Dislike
下次訓教試下搵枕頭墊高隻腳
頭兩頁都叫樓主去睇物理治療,明明物理治療先最廢
睇youtube 啲拉骨師傅幫啲水拉得好舒服架喎
搵鐵打佬 推一推組肌肉同睇一睇筋骨
樓主講個堆嘢都係幾萬埋單?
搵教練囉
本身可能有脊柱側彎 自己唔知
其實試過,都係咁
有神經壓住咗
本身有冇駝背
有冇打過hpv針?
得你一個comment最正路
其他仲係叫樓主loop做過既野
樓主正路msk workup都做曬 有野既話alied health/mo都搞左 係差neuro 同 immune未睇
如果係neurologic pain 一般止痛藥應該無用
要伸直仲有得伸
輕微駝
多謝大家先,岩岩先放工
咁多人覆真係連登有愛,我都講解下自己先
自己睇左咁多醫生相處左咁耐多少都知自己情況

首先可以排除暗病類,因為都已經幾年,有暗病一早死左
其實我係可以摸到成條筋腫左,對比起右邊,所以個問題有D似筋長期腫脹會痛,所以更加唔會暗病

以我自己觀察,我覺得自己咁嚴重係體質問題,世界之大,無奇不有
最初其實都係少少痛,但自己可能生活作息差(香港人average level, 唔算勁差),體重正常62KG,但因為一開始冇好好打理,加上體質先天差,變到愈尼愈嚴重咁

至於我體質有幾差,有一期腸胃差吹一吹風就肚屙,食左好多中藥先補番尼。又如我食中藥補藥,無論我食幾多都好,都唔會補到頂唔住。

上尼問大家主要係我覺得自己靠普通方法搞唔定,先要求一下有冇神醫,因為我覺得自己個問題唔係單一治療搞定,錢同時間都唔係無限。
一睇就知冇做開運動 都冇拉開筋
覆大家之前,我都分享下自己睇左咁多醫生既感受。

x 光mri就必照,保險公險有得CLAIM,骨無事先可以繼續,so far 我照完都係無事

按摩推拿,有用,但唔夠深入,而且好睇手勢,重病者作用不大,但日常保健唔錯

拍打土方治療,如果單一部位效果唔錯,可惜我太大,拍打類似刺發血氣運行既原理

脊醫,未遇過神醫,但我骨問題不大,雖然有其他醫生話我有D唔正同長短腳,但我研究過正常無理由會影響我到咁

物治試過,好睇醫生,廢既教你做2個youtube學到既動作就算,勁冇點愈過,呢個我都係想問各位,主因我知有心D既物治會幫你用機器做、針灸之類,想知呢D效果如何

休息大半年唔番工,已經冇久坐,做下運作,但可能已經病入膏肓靠咁樣好唔番,冇工番果陣冇保險又唔想睇醫生

拉筋做運動試過: 主要拉痛既位,基本上我拉筋動作已經拉到出神入化,係有用,但要日日拉哂時間

中醫飲藥針灸跌打拔罐,最有效,搵到個教授級,做針灸之後拔罐,針超重手超入,曾經連針3星期去到冇痛咁濟,但停左2星期又痛番,成1000蚊睇一次,如果無其他方法唯有再試
真心想問一個好既物理治療會點做?
教動作強化?
幫按摩?
針炙拔罐?
用衝擊波?
定用其他好先進既儀器?

會唔會有好既物理治療師介紹,一個一個咁搵去試錯唔係辦法
body check 做過哂
神經我覺得可以排除,除非神經可以物理性令到筋腫左
我自己拉筋同瑜伽/普拉提應該概念相似既
游水我都覺得好,尼緊會重點試下,但都季節性
偏瘦,未到好瘦,以前操過一排,雖然放棄左,但都有D身型
照比名尼試下
你上網search 下"膀胱經" 睇下背係咪果度痛...
手無,主要係果條由頸連到腰既筋成條都係腫
屋企有椅有啞鈴有做下背既健身操,但重量唔大
主因係我有個迷思,就係你仲係D筋腫緊果陣操有冇用,會唔會愈操愈傷?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞